Ciasto najprostsze na piknik

Ciasto najprostsze na piknik

Już niebawem rozpocznie się sezon piknikowy, a wtedy przyda nam się przepis na coś, co można zabrać ze sobą na zewnątrz i podzielić z przyjaciółmi. Ciasto najprostsze na piknik to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają łatwych w przygotowaniu, ale jednocześnie smacznych przekąsek. Ten przepis nie jest tylko szybki i prosty, ale również daje możliwość dowolnej modyfikacji, dzięki czemu każdy będzie mógł dopasować go do swojego gustu. Idealne do podania na świeżym powietrzu, siedząc na kocu, pod drzewem, delektując się słońcem i wytchnieniem na łonie natury. Ciasto piknikowe z pewnością stanie się Twoim ulubieńcem na przyjęciach na świeżym powietrzu.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 6 łyżek kakao
  • 5 kropli aromatu pomarańczowego
  • 100 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • cukier puder do posypania

Ciasto najprostsze na piknik – jak zrobić?

  1. Jaja utrzeć z cukrem na kogiel mogiel.
  2. Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, dodać olej, aromat pomarańczowy oraz jajka utarte z cukrem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Powstałe ciasto podzielić na pół. Do połowy dodać kakao, starannie wymieszać.
  3. Do jasnego ciasta dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy wlewać porcjami na przemian ciasto jasne i ciemne. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
  4. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Ciasto najprostsze na piknik – dodatkowe informacje

Forma: szerokość – 36cm, długość – 24,5cm, wysokość – 6cm; Używam cukru pudru smakowego np. waniliowego – z aromatem waniliowym lub cukru pudru z dodatkiem kakao (np. Diamant). Czasami posypuję ciasto też barwionymi wiórkami kokosowymi. Można też polać je polewą czekoladową lub lukrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ciasto na zimno z masą rabarbarową, budyniem i posypką toffi
Następny przepis: Ciasto Nesquik – pyszne i megakakaowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode