ciasto na zimno z masą rabarbarową, budyniem i posypką toffi

ciasto na zimno z masą rabarbarową, budyniem i posypką toffi

To ciasto z rabarbarem winiary to wyśmienity pomysł na kuszący deser, który skradnie serce każdemu łasuchowi. Ciasto na zimno z masą rabarbarową, budyniem i posypką toffi to kompozycja klasycznych smaków z nutą nowoczesności. Zdecydowany, odrobinę kwaśny charakter rabarbaru pięknie komponuje się z delikatnym budyniem oraz słodką posypką toffi. Jest to idealny wybór na letnie popołudnie czy też rodzinne spotkanie. Prosty, szybki i zdumiewająco pyszny – taki jest ten przepis.

Składniki:

  • około 15 łodyg rabarbaru
  • 3 galaretki poziomkowe
  • pół szklanki cukru
  • 2 p. podłużnych biszkoptów
  • 2 budynie winiary do ciast i kremów o smaku waniliowym + składniki podane na opakowaniu (masło, cukier i łyżka mąki)
  • garść twardych cukierków tofii

Ciasto na zimno z masą rabarbarową, budyniem i posypką toffi – jak zrobić?

  1. Rabarbar myjemy, kroimy w kawałki i rozgotowujemy z odrobiną wody i cukrem. Do masy dodajemy suche galaretki, mieszamy aż się rozpuszczą, następnie odstawiamy do wystudzenia.
  2. Budynie przygotowujemy według opisu na opakowaniu.
  3. Na spodzie kwadratowej blaszki wykładamy biszkopt, zalewamy go tężejącą masą rabarbarową.
  4. Zanim stężeje, układamy na niej biszkopty, chłodzimy, następnie wykładamy lekko ciepły krem budyniowy.
  5. Cukierki toffi rozdrabniamy na kawałeczki (ale nie na pył) i posypujemy nimi ciasto.
  6. Chłodzimy.

xxxx – dodatkowe informacje

Do ciasta z rabarbarem winiary można użyć zwykłego budyniu o dowolnym smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto na pizzę- bez mleka
Następny przepis: Ciasto najprostsze na piknik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode