Ciasto na pizzę- bez mleka

Ciasto na pizzę- bez mleka

Właśnie trafiłeś na jedyny w swoim rodzaju przepis na ciasto na pizzę – bez mleka. Jest to niezwykle przyjazna alternatywa dla osób, które są alergikami, albo po prostu chcą wyeliminować mleko ze swojej diety. Nawet jeśli nie jesteś weganinem, z pewnością pokochasz ten lekko chrupiący, a zarazem puszysty w środku spód pizzy. To ciasto drożdżowe jest w 100% bez mleka, a pomimo to jest tak samo smakowite! Co więcej, ten przepis na pizze nie zawiera jajek, dzięki czemu staje się idealnym rozwiązaniem dla wegan.

Składniki:

  • Na 3 pizze o średnicy około 30cm
  • 750g mąki pszennej
  • 450 ml przegotowanej letniej wody
  • 18g drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek (opcjonalnie oleju)
  • Passata:
  • 150g przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 10dkg sera mozzarella
  • Dodatki:
  • Pieczarki
  • Kukurydza
  • Ser mozzarella
  • Przyprawa do pizzy

Ciasto na pizzę- bez mleka – jak zrobić?

  1. Mąkę mieszamy wraz z solą. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w przegotowanej letniej wodzie. Dodajemy do nich oliwę i powoli wlewamy do mąki cały czas ją mieszając, by nie było grudek. Zarabiamy ciasto ręką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 90 minut (w ciepłym miejscu, przykryte bawełnianą ściereczką).
  2. W tym czasie przygotowujemy passatę, oraz dodatki. Pieczarki myjemy i kroimy na talarki. Podsmażamy bez dodatku tłuszczu, ze szczyptą soli do momentu odparowania wody. Kukurydzę przecedzamy na siteczku. Mozzarellę ścieramy: ok 10 dkg na malutkich oczkach (jak marchewkę do surówki), pozostałą część (u mnie ok 40dkg) na grubych oczkach. Przecier pomidorowy łączymy z oliwą z oliwek oraz posiekanym lub rozdrobnionym czosnkiem. Dodajemy starte na małych oczkach 10dkg sera mozzarelli. Wyrabiamy łyżką na gładką pastę. Jeśli jest zbyt twarda, dodajemy oliwy.
  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą oprószamy mąką i wałkujemy na grubość ok 2 mm. Przekładamy na wyłożone papierem do pieczenia formy (u mnie dwie duże blaszki z piekarnika+ tortownica 28) Boki delikatnie zawijamy do góry i smarujemy oliwą z oliwek. Środek smarujemy passatą, posypujemy pieczarkami i kukurydzą. Wstawiamy do nagrzanego do 200st C piekarnika na ok 10 minut, po czym wyciągamy posypujemy startą na grubych oczkach mozzarellą i zapiekamy jeszcze 5 minut.

Słowa kluczowe: przepis na pizze bez jajek, ciasto drożdżowe bez mleka

Ciasto na pizzę – dodatkowe informacje

Pizzę podajemy z ulubionymi sosami. Możemy także skomponować własne dodatki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto na pierogi z mlekiem i masłem
Następny przepis: Ciasto na pizze (najłatwiejsze i zawsze wychodzi)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode