Ciasto na pierogi pszenno- orkiszowe

Ciasto na pierogi pszenno- orkiszowe

W każdym domu, gdzie podczas świąt czy rodzinnych uroczystości na stole królują pierogi, ciasto na ten smakowity przysmak jest traktowane niemal jak świętość. Dziś przedstawiamy przepis na nieco inną wersję, którą warto przetestować. Ciasto na pierogi pszenno-orkiszowe to doskonały wybór dla tych, którzy cenią sobie pełnowartościowe produkty. Wykorzystanie mąki orkiszowej dodaje ciastu lekkości, a jednocześnie zachowuje niepowtarzalny smak pierogów, które kochamy. To zdrowsza i równie pyszna alternatywa dla tradycyjnej receptury. Spróbujcie sami i przekonajcie się, że warto czasem eksperymentować w kuchni.

Składniki:

  • 570 g mąki pszennej
  • 350 g mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ok. 2 szkl. ciepłej wody
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • dowolny farsz: mięsny z kapustą, grzybowy z kapustą lub słodki

Ciasto na pierogi pszenno-orkiszowe – jak zrobić?

  1. Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę pszenną i orkiszową, sól. Orkiszowej nie przesiewamy.
  2. Robimy dołek. Wbijamy jajko i żółtko. Wlewamy oliwę, zarabiając ręką, powoli wlewamy mocno ciepłą wodę. Przygotujmy sobie w razie potrzeby więcej wody, lepiej dolewać powoli, stopniowo.
  3. Szybko wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne, nie powinno przyklejać się do rąk. Formujemy w kulkę. Przykrywamy ściereczką, aby zbyt szybko nie wysychało.
  4. Stolnicę oprószamy mąką. Ciasto na pierogi dzielimy na połowę. Rozwałkowujemy na placek, niezbyt cienki. Wycinamy przy pomocy obręczy lub szklanki- koła.
  5. Na środek każdego krążka nakładamy dowolny farsz. Zlepiamy dokładnie brzegi. Ozdabiamy widelcem lub falbanką z ciasta.
  6. Gotujemy pierogi porcjami, w osolonym wrzątku, z dodatkiem 1 łyżki oleju, ok. 10 min. na małym ogniu.
  7. Dobrze jest od razu pierogi na chwilkę zanurzyć w zimnej wodzie, wówczas się nie skleją. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze.
  8. Polewany stopioną słoninką lub masłem.
  9. Pysznie smakują odgrzane na maśle.

Słowa kluczowe: ciasto na pierogi z mąki orkiszowej

Ciasto na pierogi pszenno-orkiszowe – dodatkowe informacje

Porcja na ok. 80 szt. pierogów.

W razie potrzeby wody do ciasta dolewamy. Ciasto ma być elastyczne, nie za wolne, ani zbyt twarde.

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.

Pierogi z tego ciasta- można zamrażać i odgrzewać.

Najlepiej, gdy pierogi robimy we dwie osoby. Jedna wałkuje, druga skleja ciasto.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto na pierogi - przepis podstawowy
Następny przepis: Ciasto na pierogi pszenno-orkiszowe z olejem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode