Ciasto na pierogi pszenno-orkiszowe z olejem

Ciasto na pierogi pszenno-orkiszowe z olejem

Wspaniałym pomysłem na tradycyjne, domowe pierogi jest przyrządzenie ciasta na nich samodzielnie. Nasz przepis na ciasto pszenno-orkiszowe z olejem to fantazyjna odmiana klasycznej wersji, zachowująca jednak pierwotną, klasyczną puszystość. Doskonale smakuje zarówno z mięsnymi, jak i wegetariańskimi farszami oraz podkreśla ich naturalne nuty smakowe. Przy użyciu minimum składników, a jednocześnie z maksymalną troską o jakość, proponujemy przyrządzenie idealnego ciasta na pierogi. Kombinacja mąki pszennej i orkiszowej tworzy niepowtarzalny aromat i zapewnia doskonałą konsystencję. Natomiast dodatek oleju daje ciastu niezbędną elastyczność, ułatwiającą formowanie idealnych pierogów.

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Ciasto na pierogi pszenno-orkiszowe z olejem – jak zrobić?

  1. Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski.
  2. Następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. W razie potrzeby do ciasta dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki.
  3. Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak na pół godzinki, żeby ciasto odpoczęło w temperaturze pokojowej.
  4. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykrawamy krążki.

Ciasto na pierogi pszenno-orkiszowe z olejem – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej porcji wychodzi około 60 sztuk pierogów.

Ciasto musi odpocząć te pół godziny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto na pierogi pszenno- orkiszowe
Następny przepis: Ciasto na pierogi i uszka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode