Ciasto maślankowe z jagodami widelcem mieszane
Kiedy słodkie, soczyste jagody spotykają się z delikatnym, wilgotnym ciastem maślankowym, powstaje coś magicznego. Nasz przepis na ciasto maślankowe z jagodami totuż dowodzi, jak wspaniałe może być to połączenie. Ciasto maślankowe jest doskonałe dla tych, którzy lubią lekkie, puszyste wypieki. A zawarte w nim jagody dodają niepowtarzalnego smaku i są źródłem wielu cennych witamin. To ciasto to prawdziwy hit na każdą okazję. Zarówno dzieci jak i dorośli pokochają to ciasto maślankowe od pierwszego kęsa.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka maślanki naturalnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 20-25 dag jagód (lub innych owoców)
- Kruszonka:
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
Ciasto maślankowe z jagodami widelcem mieszane – jak zrobić?
- Wyrobić palcami kruszonkę i wstawić do lodówki. Wszystkie mokre składniki na ciasto połączyć z suchymi i wymieszać widelcem. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać delikatnie kaszą manną lub drobną bułką tartą, wyłożyć na całą powierzchnię owoce i posypać kruszonką. Użyłam formy do pieczenia 24×35 cm. Piec w temp. 180° ok.45 minut.
xxxx – dodatkowe informacje
Ciasto maślankowe z jagodami widelcem mieszane
Piekłam je w blaszce o wym. 24 x 35 cm
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ciasto Marysieńka
Następny przepis: Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką