Ciasto marchewkowe (mała porcja)

Ciasto marchewkowe (mała porcja)

Oto prosty przepis na mała porcja ciasto marchewkowe, idealny dla tych, którzy pragną cieszyć się domowym wypiekiem, ale nie chcą robić zbyt dużego ciasta. Urocza miłość dla małej cukierenki zaczyna się tutaj. Jak sama nazwa wskazuje, głównym składnikiem jest tu marchew, która dodaje słodkości i wilgotności. Ciasto marchewkowe to klasyczny deser, który nigdy nie wychodzi z mody i zawsze smakuje wyśmienicie. Ten przepis to świetne rozwiązanie na mały głód, spotkanie ze znajomymi czy rodzinny deser. Bez względu na okazję, z pewnością zachwyci każdego swoim smakiem.

Składniki:

  • 2 szklanki startej marchwi (startej na tarce na grubych oczkach)
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto marchewkowe (mała porcja) – jak zrobić?

  1. W misce miksuje olej z cukrem na jednolitą pianę.
  2. Stopniowo dodajemy po 1 jajku.
  3. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodę.
  4. Dodajemy także marchew i wszystko razem wymieszamy.
  5. Całą masę wylewamy do blaszki.
  6. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180°C.

Słowa kluczowe: mała cukierenka, ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe (mała porcja) – dodatkowe informacje

Można dodać również orzechy oraz rodzynki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CIASTO MARCHEWKOWE Z CYNAMONEM
Następny przepis: Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode