Ciasto makowe a’la Baletki
Składniki:
- 5 jajek
- 200g cukru
- 160g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 70g maku suchego
- otarta skórka z cytryny dla chętnych
Ciasto makowe a’la baletki – jak zrobić?
-
1.
Jajka do biszkoptu należy wyjąć z lodówki co najmniej 1 godzinę przed pieczeniem. Tortownicę, w której zamierzamy piec biszkopt, wykładamy papierem do pieczenia tylko dno, bez boków. Piekarnik nagrzewamy do 165 st. C, grzałka górna i dolna. Całe jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą pianę, przez minimum 15 minut, na najwyższych obrotach miksera. W tym czasie mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i mak mieszamy razem w oddzielnej misce. Gdy piana z jajek jest już ubita, odstawiamy mikser na bok i powoli dodajemy suche składniki, mieszając je drewnianą łyżką i starając się dodawać nie więcej niż 1-2 łyżki suchych składników na raz. Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny, jeśli lubimy cytrynowy posmak w cieście. Gdy ciasto jest gotowe, przelewamy je do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut a po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika. Wystudzone ciasto ostrym nożem oddzielamy brzegi od tortownicy, następnie wyjmujemy całość i zrywamy papier ze spodu. Upieczony biszkopt można przechowywać 2-3 dni szczelnie owinięty folią, najlepiej w lodówce, co ułatwi później krojenie, ale nie jest to konieczne. Biszkopt przekroić na pół jedna część od góry posmarować marmoladą (ja użyłam wieloowocowej) i przełożyć drugim biszkoptem, docisnąć.
2. Rozpuścić 50 g masła i 100g białej czekolady w kąpieli wodnej (przestudzić). Polać ciasto od góry.
Słowa kluczowe: jak przechowywać upieczony biszkopt
Ciasto makowe a’la Baletki – dodatkowe informacje
Najlepiej upiec dwa Biszkopty osobno, mozna je skropić pączem z mocno zaparzonek herbaty i cytryny
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: CIASTO LUKSUSOWE
Następny przepis: Ciasto makowe z marcepanowym kremem