Ciasto Magistra
Ciasto Magistra to wyjątkowy przepis, który przyciąga smakiem i wyglądem. Właśnie tę potrawę ostatnio przygotowywała Siostra Anastazja, znana z własnych reinterpretacji tradycyjnej polskiej kuchni. Ciasto to jest idealnym połączeniem smaku ambasadora z niepowtarzalnym aromatem. Jest to idealny deser na spotkanie z bliskimi czy też na specjalne okazje. Przygotowanie go z pewnością przyniesie radość każdemu domowemu cukiernikowi. Ciasto Magistra to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości – warto przekonać się o tym na własnej skórze.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt jasny:
- 4 duże jaja (oryginalnie jest 6)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Biszkopt ciemny:
- 2 duże jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki kakao
- Biszkopt różowy:
- 4 duże jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki (część mąki zastąpić dodając wiśniowy kisiel)
- Masa budyniowa:
- 1/2 litra mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
- kostka masła
- Masa z galaretką:
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 1 szklanka wody
- Masa z nutellą:
- 40 dag nutelli
- 1 listek wafla
- Masa śmietanowa:
- 2 śmietanki do ubijania 30% (po 200 g)
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny na 1/3 szklanki wody
- kakao do oprószenia ciasta
Ciasto magistra – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Upiec biszkopt jasny: białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodać cukier i po jednym żółtku, następnie przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać łyżką. Piec 30 min w 180 st. (termoobieg). -
2.
Masa budyniowa: Z mleka, cukrów, żółtek i budyniu ugotować budyń. Utrzeć masło, a następnie dodawać po łyżce przestudzony budyń i ucierać na gładką masę. -
3.
Masa z galaretką: Odlać sok z brzoskwiń, dodać do niego galaretki rozpuszczone w szklance wody. Gdy zacznie tężeć, dodać pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie. -
4.
Masa z nutellą: Nutellę rozgrzać na parze wodnej, a następnie wmieszać wafel, aż do uzyskania kremowej konsystencji. -
5.
Masa śmietanowa: Śmietanę ubić z cukrem, a następnie dodać letnią żelatynę. -
6.
Przełożenie: biszkopt jasny – masa z nutellą – biszkopt różowy – masa budyniowa – ułożone wzdłuż paski ciemnego biszkoptu, pomiędzy nimi masa z galaretką – masa śmietanowa – oprószyć kakao. SMACZNEGO !!!!!
Ciasto Magistra – dodatkowe informacje
Biszkopty można nasączyć np. herbatą
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: CIASTO LUKSUSOWE
Następny przepis: Ciasto makowe z marcepanowym kremem