Ciasto Lion
Przygotowanie domowej wersji ulubionych przekąsek to świetny pomysł na spędzenie czasu w kuchni. Dziś prezentujemy przepis na Ciasto Lion – pyszną i łatwą w wykonaniu alternatywę dla klasycznego batonu. To wyjątkowe ciasto, które z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodkości. Najlepsze jest to, że do jego przygotowania nie potrzebujesz piekarnika! Co więcej, składniki są proste i łatwo dostępne, dlatego każdy może spróbować swoich sił w przygotowaniu tego pysznego deseru. Jeżeli więc jesteś fanem batonu Lion, pokochasz ten przepis! Ciasto Lion – to połączenie kremowej masy i chrupiących elementów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- spód:
- 400 g herbatników
- 440 g masy krówkowej
- masa serowa z batonikami:
- 750g serka mascarpone
- 150 ml śmietanki kremowej 30 %
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 batony lion
- masa śmietanowa:
- 500 g śmietany kremowej 36 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan fix
- 2 batony lion
Ciasto lion – jak zrobić?
- Dno blaszki o wymiarach 24×33 wykładamy herbatnikami, smarujemy masą krówkową, przykrywamy warstwą herbatników. Śmietanę 30% ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone. Batony siekamy, dodajemy do masy delikatnie mieszając łyżką. Wykładamy na herbatniki. Przykrywamy warstwą herbatników. Śmietanę 36% ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Rozsmarowujemy po herbatnikach. Wierzch posypujemy posiekanymi batonami.
Słowa kluczowe: placek lion przepis, placek lion bez pieczenia, ciasto z batonem lion, lion przepis, przepis na ciasto lion, placek lion, ciasto lion przepis, ciasto lion bez pieczenia, ciasto lion
Ciasto Lion – dodatkowe informacje
Na noc wstawiamy ciasto Lion do lodówki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ciasto łaciate z masą sernikową
Następny przepis: CIASTO LUKSUSOWE