Ciasto królewskie mojej mamy
Zdarzyło mi się zatęsknić za smakiem dzieciństwa, za chwilami spędzonymi w kuchni mojej mamy, obserwując jak z łatwością tworzy wspaniałe ciasta. Jej specjalnością było ciasto królewskie, które zawsze piekła na specjalne okazje. To prawdziwa słodka uczta, pełna warstw kremu, polewy czekoladowej i delikatnego biszkoptu. Ten przepis jest dla mnie wyjątkowo cenny, ponieważ zawiera całe pokłady wspomnień związanych z domem rodzinnym. Chciałbym podzielić się z Wami tym sekretnym przepisem mojej mamy, który przeniesie Was w podróż do krainy pełnej słodkości i prawdziwych domowych smaków. Zapraszam do spróbowania ciasta królewskiego mojej mamy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na ciasto:
- 500 g maki pszennej tortowej
- 2 duże jajka
- 220 g cukru
- 150 g margaryny
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 2 łyżeczki sody
- 5 łyżek śmietany kwaśnej 18%
- Składniki na krem kakaowy:
- 100 g kaszy manna
- 110 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 200 g margaryny/masła
- 130 ml mleka
- 1 łyżeczka kakao
- Składniki na masę serową:
- 1 ½ kg tłustego twarogu
- 250 g margaryny
- 5 dużych jaj (oddzielnie białka, oddzielnie żółtka)
- 220 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 60 ml mleka
- 2 budynie waniliowe
- opcjonalnie 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- 200 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła
- 8 łyżek mleka
- 40 g orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
- tłuszcz do formy
- mąka
Ciasto królewskie mojej mamy – jak zrobić?
Ciasto królewskie mojej mamy – dodatkowe informacje
Placki miodowe można upiec dzień wcześniej! Jeśli masa serowa będzie za rzadka, proponuję dodać więcej budyniu albo mąki ziemniaczanej. Budyń i mąkę należy rozpuścić w jak najmniejszej ilości mleka.