Ciasto Kopciuszek siostry Anastazji
Składniki:
- Biszkopt jasny:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Biszkopt z makiem:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki suchego maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa śmietanowa:
- 1/2 l śmietany kremówki
- 1 czewrwona galaretka (dałam truskawkową)
- 2 łyki cukru pudru
- Masa budyniowa:
- 1/2 l mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 5 łyżek cukru
- 1 kostka masła
- Polewa:
- 1/2 kostki margaryny
- 5 łyżek cukru pudru (dałam kryształ)
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka żelatyny
- 5 łyżek śmietany (dałam śmietanę 18%)
- Dodatkowo:
- 2 paczki herbatników szkolnych
Ciasto kopciuszek siostry anastazji – jak zrobić?
- Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać cukier stale ubijając.
Dodawać pojedynczo żółtka, miksując.
Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach 38×23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy.
Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut.
Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki. - Biszkopt z makiem:
Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać cukier stale ubijając.
Dodawać pojedyńczo żółtka miksując.
Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać mak i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach 38×23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy.
Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut.
Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki. - Masa śmietanowa:
Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno.
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i tężejącą połączyć z ubitą śmietaną. - Masa budyniowa:
Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, a pozostałą część zagotować wraz z cukrem.
Budyń rozrobić w szklance z mlekiem i wlać na gotujące się mleko, stale mieszając.
Gdy zgęstnieje, ostudzić.
Masło utrzeć i stopniowo dodawać budyń, stale ucierając. - Polewa:
W wodzie rozpuścić żelatynę.
W rondelku rozpuścić margarynę, dodać cukier, kakao. Ściągnąć z palnika i połączyć z żelatyną.
Przestudzić polewę i do lekko ciepłej wlać śmietanę. Roztrzepać i wlać na ciasto. - Składanie ciasta:
Biszkopt jasny
Masa śmietanowa
Biszkopt z makiem
Masa budyniowa
Herbatniki
Polewa
Ciasto Kopciuszek siostry Anastazji – dodatkowe informacje
Biszkopty wyrosły mi bardzo wysokie i przecięłam je na dwie części. Do ciasta wykorzystałam jedną część jasnego i jedną część makowego. Resztę zamroziłam.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto kokosowe z truskawkami
Następny przepis: Ciasto kręcone z czereśniami