Ciasto kokosowe z truskawkami

Ciasto kokosowe z truskawkami

Oto przepis na proste i pyszne ciasto kokosowe z truskawkami. Dzięki temu przepisowi, z łatwo dostępnych składników możemy przyrządzić w domu prawdziwie egzotyczny deser. Naturalny smak kokosa w połączeniu z soczystymi truskawkami tworzy przepyszne i orzeźwiające połączenie. Idealne na letnie popołudnie lub jako słodki akcent podczas rodzinnych spotkań. Jeżeli jesteś fanem kokosowych smakołyków, to ciasto na pewno trafi w Twoje gusta. Bien sûr, można sięgać po gotowe ciasta kokosowe lidl, ale domowa wersja jest nieporównywalnie lepsza. Spróbuj, a przekonasz się sam!

Składniki:

  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 300 g truskawek
  • 100 g wiórek kokosowych

Ciasto kokosowe z truskawkami – jak zrobić?

  1. Miękką margarynę utrzeć dodając po jednym żółtku. Białka ubić na sztywną pianę z szklanką cukru i dodać do masy jajecznej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w ciasto, wsypać pół opakowania wiórek kokosowych i wymieszać.
  2. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24*24 cm, posypać tartą bułką i ułożyć połówki truskawek (wcześniej umytych) posypać resztą wiórek.
  3. Piec w piekarniku ok. 45 minut w 180 stopniach.

Porady – dodatkowe informacje

Zamiast truskawek można użyć innych sezonowych owoców.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto kokosowe na białkach
Następny przepis: Ciasto Kopciuszek siostry Anastazji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode