Ciasto Kopciuszek siostry Anastazji

Ciasto Kopciuszek siostry Anastazji

Zapraszamy do wypróbowania niezwykłego przepisu na ciasto Kopciuszek Siostry Anastazji. Ten przysmak jest znanym klasykiem wśród deserów, a jego niepowtarzalny, wyjątkowy smak powala na kolana. Starannie wyselekcjonowane składniki, w tym charakterystyczna masa budyniowa, stworzą harmonijną, pełną smaku symfonię. Docenią go zarówno wielbiciele tradycyjnej kuchni, jak i ci, którzy cenią nowatorskie podejście do cukiernictwa. Ciasto Kopciuszek Siostry Anastazji to doskonała propozycja na słodki acz oryginalny podarunek dla najbliższych. Wypróbuj i przekonaj się, jak niezwykłe może być cukiernicze arcydzieło Siostry Anastazji. Zanurz się w świecie słodkości i poczuj smak prawdziwej magii.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt z makiem:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowa:
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 1 czewrwona galaretka (dałam truskawkową)
  • 2 łyki cukru pudru
  • Masa budyniowa:
  • 1/2 l mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 5 łyżek cukru
  • 1 kostka masła
  • Polewa:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru (dałam kryształ)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek śmietany (dałam śmietanę 18%)
  • Dodatkowo:
  • 2 paczki herbatników szkolnych

Ciasto kopciuszek siostry anastazji – jak zrobić?

  1. Biszkopt jasny:

    Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać cukier stale ubijając.
    Dodawać pojedynczo żółtka, miksując.
    Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników.
    Blaszkę o wymiarach 38×23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy.
    Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut.
    Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki.

  2. Biszkopt z makiem:

    Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać cukier stale ubijając.
    Dodawać pojedyńczo żółtka miksując.
    Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać mak i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników.
    Blaszkę o wymiarach 38×23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy.
    Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut.
    Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki.

  3. Masa śmietanowa:

    Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno.
    Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i tężejącą połączyć z ubitą śmietaną.

  4. Masa budyniowa:

    Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, a pozostałą część zagotować wraz z cukrem.
    Budyń rozrobić w szklance z mlekiem i wlać na gotujące się mleko, stale mieszając.
    Gdy zgęstnieje, ostudzić.
    Masło utrzeć i stopniowo dodawać budyń, stale ucierając.

  5. Polewa:

    W wodzie rozpuścić żelatynę.
    W rondelku rozpuścić margarynę, dodać cukier, kakao. Ściągnąć z palnika i połączyć z żelatyną.
    Przestudzić polewę i do lekko ciepłej wlać śmietanę. Roztrzepać i wlać na ciasto.

  6. Składanie ciasta:

    Biszkopt jasny
    Masa śmietanowa
    Biszkopt z makiem
    Masa budyniowa
    Herbatniki
    Polewa

Ciasto Kopciuszek siostry Anastazji – dodatkowe informacje

Biszkopty wyrosły mi bardzo wysokie i przecięłam je na dwie części. Do ciasta wykorzystałam jedną część jasnego i jedną część makowego. Resztę zamroziłam.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto kokosowe z truskawkami
Następny przepis: Ciasto kręcone z czereśniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode