Ciasto kokosowe z truskawkami
Oto przepis na proste i pyszne ciasto kokosowe z truskawkami. Dzięki temu przepisowi, z łatwo dostępnych składników możemy przyrządzić w domu prawdziwie egzotyczny deser. Naturalny smak kokosa w połączeniu z soczystymi truskawkami tworzy przepyszne i orzeźwiające połączenie. Idealne na letnie popołudnie lub jako słodki akcent podczas rodzinnych spotkań. Jeżeli jesteś fanem kokosowych smakołyków, to ciasto na pewno trafi w Twoje gusta. Bien sûr, można sięgać po gotowe ciasta kokosowe lidl, ale domowa wersja jest nieporównywalnie lepsza. Spróbuj, a przekonasz się sam!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 g masła
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- Dodatkowo:
- 2 łyżki bułki tartej
- 300 g truskawek
- 100 g wiórek kokosowych
Ciasto kokosowe z truskawkami – jak zrobić?
- Miękką margarynę utrzeć dodając po jednym żółtku. Białka ubić na sztywną pianę z szklanką cukru i dodać do masy jajecznej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w ciasto, wsypać pół opakowania wiórek kokosowych i wymieszać.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24*24 cm, posypać tartą bułką i ułożyć połówki truskawek (wcześniej umytych) posypać resztą wiórek.
- Piec w piekarniku ok. 45 minut w 180 stopniach.
Porady – dodatkowe informacje
Zamiast truskawek można użyć innych sezonowych owoców.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto kokosowe na białkach
Następny przepis: Ciasto Kopciuszek siostry Anastazji