Ciasto kokosowe na białkach

Ciasto kokosowe na białkach

Ciasto kokosowe na białkach to wyjątkowo smaczny, lekki i puszysty deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Wspaniałe połączenie delikatnej piany z białek, słodkiego kokosu i chrupiącej skorupki sprawia, że ciasto rozpływa się w ustach. To doskonały przepis na wykorzystanie pozostałych białek, np. po przygotowaniu żółtkowego kremu. Placek kokosowy z białek jest prosty w wykonaniu, a jego efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Jeśli lubisz słodkości i jesteś fanem kokosowych smaków, ciasto z białek z kokosem z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 1 szklanka białek (5 dużych białek)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki stopionego zimnego masła lub oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • można dodać aromat np. cytrynowy

Ciasto kokosowe na białkach – jak zrobić?

  1. Ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni C. Blachę podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, aby się nie przypiekło.

Ciasto kokosowe na białkach – dodatkowe informacje

Z ciasta można przygotować także wyśmienite muffinki kokosowe (ok. 12 sztuk). Temperaturę pieczenia możemy zmniejszyć do 180 stopni C, jeżeli piekarnik bardzo przypieka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CIASTO KOKOSOWE
Następny przepis: Ciasto kokosowe z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode