Ciasto kokosowe na białkach
Ciasto kokosowe na białkach to wyjątkowo smaczny, lekki i puszysty deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Wspaniałe połączenie delikatnej piany z białek, słodkiego kokosu i chrupiącej skorupki sprawia, że ciasto rozpływa się w ustach. To doskonały przepis na wykorzystanie pozostałych białek, np. po przygotowaniu żółtkowego kremu. Placek kokosowy z białek jest prosty w wykonaniu, a jego efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Jeśli lubisz słodkości i jesteś fanem kokosowych smaków, ciasto z białek z kokosem z pewnością przypadnie Ci do gustu.
admin
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1 szklanka białek (5 dużych białek)
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki stopionego zimnego masła lub oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- można dodać aromat np. cytrynowy
Ciasto kokosowe na białkach – jak zrobić?
- Ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni C. Blachę podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, aby się nie przypiekło.
Ciasto kokosowe na białkach – dodatkowe informacje
Z ciasta można przygotować także wyśmienite muffinki kokosowe (ok. 12 sztuk). Temperaturę pieczenia możemy zmniejszyć do 180 stopni C, jeżeli piekarnik bardzo przypieka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: CIASTO KOKOSOWE
Następny przepis: Ciasto kokosowe z truskawkami