Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem.

Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem.

Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem to idealny deser na ciepłe letnie dni. Jeżeli lubisz połączenie słodkich truskawek z lekko kwasowym smakiem rabarbaru, ten przepis jest stworzony dla Ciebie! Puszysty placek jogurtowy jest niezwykle łatwy do przygotowania, co sprawia, że jest to świetna alternatywa dla skomplikowanych deserów. Coraz większą popularnością cieszy się również wariant szybkiego ciasta jogurtowego z truskawkami – idealny do przekąsek czy dla gości na ostatnią chwilę. To doskonała propozycja dla osób szukających prostych i smacznych rozwiązań w kuchni.

Składniki:

  • Blaszka 25 x 36 cm
  • Ciasto
  • 4 jajka – L
  • ¾ szkl. cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • ½ szkl. oleju rzepakowego
  • 3 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • Dodatkowo
  • 250 g truskawek – lub innych ulubionych owoców sezonowych
  • 100 g rabarbaru

Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem – jak zrobić?

  1. 1.
    Ważne, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej!!!
    Jajka ubij z cukrem na puszystą i jasną masę, następnie wlej olej rzepakowy i jogurt.
    Wsyp cukier waniliowy krótko wymieszaj mikserem tylko do połączenia się wszystkich składników.
    Odłóż mikser na bok i przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
    Całość dokładnie wymieszaj mikserem na wolnych obrotach.
    Gotowe ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Na wierzchu ciasta ułóż umyte i przekrojone na pół truskawki, delikatnie je wciskając w ciasto.
    Mój synek bardzo lubi to ciasto z kruszonką, ale Ty możesz ten krok pominąć, ciasto wstaw do piekarnika na 40-45 min.
    Piecz w temp.180 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
    Smacznego!!!

Porady – Dodatkowe informacje

Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem to szybkie i smaczne danie, które możesz przygotować wraz z dziećmi. Jeśli chcesz zobaczyć, jak to zrobić, zerknij na nasz filmik na YouTube:

https://youtu.be/DbNSMsz6ihA

Aby przygotować to ciasto, będziesz potrzebować:
– 1 szklanki jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego (szklanka = 250 ml),
– ulubionych owoców sezonowych (np. truskawek i rabarbaru).

Jeśli masz ochotę i czas, możesz również przygotować kruszonkę na wierzch ciasta. Pamiętaj, że możesz dowolnie eksperymentować i używać różnych kombinacji owoców. Smacznego!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką
Następny przepis: Ciasto jogurtowe z wiśniami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode