Ciasto francuskie z serem pleśniowym
Zapraszamy do odkrywania tajników kuchni francuskiej, poprzez przepis na ciasto francuskie z serem pleśniowym – kuszącą propozycję dla wszystkich miłośników wyjątkowych smaków. Ten pikantny, lekko ostrej nuty ser pleśniowy, idealnie komponuje się z delikatnym, chrupiącym ciastem francuskim, tworząc przepyszną harmonię smaków. Jest to idealna propozycja na elegancki wieczór, kiedy chcemy zaskoczyć naszych gości nietypowym przysmakiem. Możliwości jego podania są różnorodne – sprawdzi się jako przystawka, przekąska na ciepło lub dodatek do głównego dania. A może spróbujesz podać go jako deser, zachęcając do eksperymentów i odkrywania nowych, niebanalnych połączeń?
Piotr Zieliński
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- szynka
- ser brie
- czarnuszka
Ciasto francuskie z serem pleśniowym – jak zrobić?
- Ciasto francuskie rozkładamy, ja użyłam chłodzonego, jeśli macie mrożone najpierw je rozmróźcie. Nakłuwamy widelcem, kroimy na kawałki ok. 10 x 5 cm. Układamy na każdym prostokącie plasterek sera i szynki, obsypujemy czarnuszką. Pieczemy w temp 220-230 stopni z termoobiegiem ok 10 minut ( do 12).
Ciasto francuskie z serem pleśniowym – dodatkowe informacje
ilość zależy od liczby biesiadników
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto francuskie z czekoldą
Następny przepis: Ciasto francuskie z śmietaną i owocami