Ciasto drożdżowe z mrożonymi truskawkami i kruszonką
Kto nie uwielbia domowego ciasta drożdżowego? Ten przepis na ciasto drożdżowe z mrożonymi truskawkami i kruszonką to prawdziwy hit na każde spotkanie. Truskawki nadają mu aromatycznego smaku oraz ciekawego wyglądu, a chrupiąca kruszonka na wierzchu jest kropką nad i. Innym atutem tego przepisu jest jego uniwersalność – doskonale sprawdzi się zarówno na ważne okazje, jak i na co dzień. Używając mrożonych owoców, możesz upiec to ciasto w dowolnym momencie roku. Przygotuj się na pozytywne komentarze i miny zadowolenia gości, którzy będą zachwyceni tym drożdżowcem z truskawkami.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 100 g świeżych drożdży
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 200 ml mleka
- 1 cukier waniliowy
- 5 szklanek mąki tortowej
- kruszonka:
- 120 g masła
- 100 g cukru
Ciasto drożdżowe z mrożonymi truskawkami i kruszonką – jak zrobić?
- Drożdże zasypać łyżeczką cukru, następnie zalać ciepłym mlekiem. Składniki wg kolejności powyżej umieścić w dużym garnku (na drożdże zalane mlekiem kolejno: jajka, olej, cukier, mąka). Nie mieszać. Przykryć przykrywką i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce.
- Po 4 godzinach wymieszać łyżką (do połączenia składników). Przełożyć na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, lub wyłożoną papierem do pieczenia (ja wybieram ten sposób). Na wierzchu ułóż rozmrożone wcześniej truskawki.
- Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieć ręką i posyp na ciasto. Piec w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza 60-70 minut (wstawić do nagrzanego piekarnika 😉 Smacznego! 🙂
Słowa kluczowe:
- mrożone owoce do ciasta drożdżowego
- drożdżowiec z truskawkami
Ciasto drożdżowe z mrożonymi truskawkami i kruszonką – dodatkowe informacje
Zamiast truskawek można użyć innych mrożonych owoców, albo po prostu jabłek (posypujemy wtedy odrobiną cynamonu).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami
Następny przepis: CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM