Ciasto drożdżowe z mrożonymi truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z mrożonymi truskawkami i kruszonką

Kto nie uwielbia domowego ciasta drożdżowego? Ten przepis na ciasto drożdżowe z mrożonymi truskawkami i kruszonką to prawdziwy hit na każde spotkanie. Truskawki nadają mu aromatycznego smaku oraz ciekawego wyglądu, a chrupiąca kruszonka na wierzchu jest kropką nad i. Innym atutem tego przepisu jest jego uniwersalność – doskonale sprawdzi się zarówno na ważne okazje, jak i na co dzień. Używając mrożonych owoców, możesz upiec to ciasto w dowolnym momencie roku. Przygotuj się na pozytywne komentarze i miny zadowolenia gości, którzy będą zachwyceni tym drożdżowcem z truskawkami.

Składniki:

  • 100 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 200 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 szklanek mąki tortowej
  • kruszonka:
  • 120 g masła
  • 100 g cukru

Ciasto drożdżowe z mrożonymi truskawkami i kruszonką – jak zrobić?

  1. Drożdże zasypać łyżeczką cukru, następnie zalać ciepłym mlekiem. Składniki wg kolejności powyżej umieścić w dużym garnku (na drożdże zalane mlekiem kolejno: jajka, olej, cukier, mąka). Nie mieszać. Przykryć przykrywką i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce.
  2. Po 4 godzinach wymieszać łyżką (do połączenia składników). Przełożyć na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, lub wyłożoną papierem do pieczenia (ja wybieram ten sposób). Na wierzchu ułóż rozmrożone wcześniej truskawki.
  3. Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieć ręką i posyp na ciasto. Piec w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza 60-70 minut (wstawić do nagrzanego piekarnika 😉 Smacznego! 🙂

Słowa kluczowe:

  • mrożone owoce do ciasta drożdżowego
  • drożdżowiec z truskawkami

Ciasto drożdżowe z mrożonymi truskawkami i kruszonką – dodatkowe informacje

Zamiast truskawek można użyć innych mrożonych owoców, albo po prostu jabłek (posypujemy wtedy odrobiną cynamonu).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami
Następny przepis: CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode