Ciasto czekoladowo - serowe

Ciasto czekoladowo – serowe

Ciasto Czekoladowo-Serowe jest doskonałym pomysłem na słodki deser, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom czekolady, jak i serników. Połączenie intensywnego smaku gorzkiej czekolady z aksamitnym, kremowym serem tworzy wyjątkową harmonię smaków. Wszystko to rzecz jasna umieszczono na kruchym spodzie, co dodatkowo podkreśla smak i teksturę ciasta. Zdecydowanie warto spróbować tego ciasta czekoladowego z serem, które jest idealnym wyborem na każdą okazję. Gdy tylko je upieczemy, będziemy zadowoleni z efektu końcowego. Zapewnia ono prawdziwą ucztę dla podniebienia. Nasza propozycja to ciasto, które przygotuje się z kilometrem uśmiechu!

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g połamanej gorzkiej czekolady
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jajka (oddzielić białka od żółtek)
  • Ciasto serowe:
  • 650 g białego sera 2 krotnie mielonego (półtłusty)
  • 4 jajka (oddzielić białka od żółtek)
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 2 garście płatków migdałowych (można także dodać skórkę pomarańczową)
  • 50 g masła, roztopionego
  • szczypta soli
  • Polewa / cukier puder
  • Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciasto czekoladowo – serowe – jak zrobić?

  1. Ciasto czekoladowe:
    W garnuszku podgrzać mleko, masło, kakao, cukier, połamaną czekoladę do rozpuszczenia i wymieszania składników. Odstawić do wystudzenia.
    Białka oddzielić od żółtek. Przesianą mąkę i sodę oczyszczoną razem z żółtkami dodać do ciasta i krótko zmiksować mikserem.
  2. Ciasto serowe:
    Masło roztopić i wystudzić. Ser biały, żółtka, cukier, przesiane mąki, aromat, masło umieścić w misie i zmiksować mikserem. Nie za długo, tylko do połączenia się składników.
  3. Białka pozostałe z ciasta czekoladowego i serowego połączyć i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka podzielić na pół – jedną część wymieszać delikatnie z ciastem czekoladowym, a drugą z serowym.
  4. Blachę o wymiarach 36×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać połowę masy czekoladowej. Na nią łyżką wykładać ciasto serowe, które następnie przykryć resztą ciasta czekoladowego. Piec ok 60 min w temp 170 st.
    Polać czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego:)

Ciasto czekoladowo – serowe – dodatkowe informacje

Ciasto idealnie smakuje na ciepło i na zimno:)

Proponuję najpierw przygotować ciasto czekoladowe do momentu studzenia rozpuszczonych składników. Podczas studzenia przygotować ciasto serowe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto czekoladowo-rumowe
Następny przepis: ciasto czekoladowy sen

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode