ciasto czekoladowy sen
Składniki:
- biszkopt
- 6 jajek
- 3/4 szkl mąki tortowej
- proszek do pieczenia
- 1/2 szkl cukru
- krem budyniowy:
- 1l mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1/3 szkl cukru
- 2 gorzkie czekolady
- mleczna czekolada
- 1 kostka Kasi
- masa śmietanowa:
- śmietana 30% 0.5 l
- żelatyna
- cukier waniiliowy
- 2łyżki cukru pudru
Ciasto czekoladowy sen – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt:
– Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
– Dodajemy żółtka.
– Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
– Miksujemy lub mieszamy drewnianą łyżką.
– Wylewamy na pergamin (blacha) i pieczemy w temperaturze 160-180 stopni przez około 15-25 minut.
– Ostudzamy i przekrajamy na 2 części.
2. Krem czekoladowy:
– Przygotowujemy budyń jak w przepisie, można dodać łyżkę kartoflanki.
– Studzimy.
– Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
– Gorzką czekoladę kroimy na drobne kawałki.
– Margarynę ucieramy, stopniowo dodając budynie, rozpuszczoną czekoladę i kawałki gorzkiej czekolady.
3. Masa śmietanowa:
– Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrami.
– Żelatynę (około 3 łyżeczki) rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody i dodajemy do masy śmietanowej.
Czekoladowy sen – dodatkowe informacje
do budyniu można dodać 1łyżke kartoflanki
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami
Następny przepis: Ciasto Czeskie z grysikiem