Ciasto czekoladowo – serowe
Ciasto Czekoladowo-Serowe jest doskonałym pomysłem na słodki deser, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom czekolady, jak i serników. Połączenie intensywnego smaku gorzkiej czekolady z aksamitnym, kremowym serem tworzy wyjątkową harmonię smaków. Wszystko to rzecz jasna umieszczono na kruchym spodzie, co dodatkowo podkreśla smak i teksturę ciasta. Zdecydowanie warto spróbować tego ciasta czekoladowego z serem, które jest idealnym wyborem na każdą okazję. Gdy tylko je upieczemy, będziemy zadowoleni z efektu końcowego. Zapewnia ono prawdziwą ucztę dla podniebienia. Nasza propozycja to ciasto, które przygotuje się z kilometrem uśmiechu!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto czekoladowe:
- 1 szklanka mleka
- 125 g masła
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 50 g połamanej gorzkiej czekolady
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jajka (oddzielić białka od żółtek)
- Ciasto serowe:
- 650 g białego sera 2 krotnie mielonego (półtłusty)
- 4 jajka (oddzielić białka od żółtek)
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 2 garście płatków migdałowych (można także dodać skórkę pomarańczową)
- 50 g masła, roztopionego
- szczypta soli
- Polewa / cukier puder
- Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasto czekoladowo – serowe – jak zrobić?
-
Ciasto czekoladowe:
W garnuszku podgrzać mleko, masło, kakao, cukier, połamaną czekoladę do rozpuszczenia i wymieszania składników. Odstawić do wystudzenia.
Białka oddzielić od żółtek. Przesianą mąkę i sodę oczyszczoną razem z żółtkami dodać do ciasta i krótko zmiksować mikserem. -
Ciasto serowe:
Masło roztopić i wystudzić. Ser biały, żółtka, cukier, przesiane mąki, aromat, masło umieścić w misie i zmiksować mikserem. Nie za długo, tylko do połączenia się składników. - Białka pozostałe z ciasta czekoladowego i serowego połączyć i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka podzielić na pół – jedną część wymieszać delikatnie z ciastem czekoladowym, a drugą z serowym.
-
Blachę o wymiarach 36×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać połowę masy czekoladowej. Na nią łyżką wykładać ciasto serowe, które następnie przykryć resztą ciasta czekoladowego. Piec ok 60 min w temp 170 st.
Polać czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego:)
Ciasto czekoladowo – serowe – dodatkowe informacje
Ciasto idealnie smakuje na ciepło i na zimno:)
Proponuję najpierw przygotować ciasto czekoladowe do momentu studzenia rozpuszczonych składników. Podczas studzenia przygotować ciasto serowe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto czekoladowo-rumowe
Następny przepis: ciasto czekoladowy sen