Ciasto czekoladowo-rumowe
To idealne ciasto dla miłośników intensywnych smaków. Ciasto czekoladowo-rumowe to połączenie głębokiej, ciemnej czekolady z dodatkiem gorącego rumu, które razem tworzą nieziemską kompozycję smaku. Proste w przygotowaniu, ale efektowne na stole – idealnie sprawdzi się na każdej imprezie. Starannie dobrane proporcje składników sprawiają, że ciasto jest idealnie wilgotne i aromatyczne. To ciasto jest prawdziwym meblem dla wielbicieli konkretnych, wyrazistych doznań smakowych. Czy jesteś gotów na przygodę z czekoladowo-rumową rozkoszą? Pamiętaj, tylko dla dorosłych.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250g mąki
- 200g cukru
- 200g kawałków czekoladowych
- 3 łyżki kakao
- 3 jajka
- 1/2 szkl oleju
- 1/2 szkl mleka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 dojrzałe banany
- Do nasączenia:
- 3/4 szkl mocnej herbaty
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki rumu
- Wierzch:
- 200g czekolady mlecznej
- 3-4 łyżki śmietanki 30%
- Rum
- maliny lub inne ulubione owoce
Ciasto czekoladowo-rumowe – jak zrobić?
- 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i kawałkami czekoladowymi. Jajka ubić z cukrem na puch, dodać olej i mleko, chwile ubijać, wsypać wymieszaną z proszkiem i czekolada mąkę, dodać rozgniecione widelcem banany, dokładnie wymieszać. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 175*C około 55 minut, do tak zwanego suchego patyka.
- 2. Jeszcze ciepłe, ale nie gorące ciasto nakłuć patykiem do szaszłyków, nasączyć wymieszaną z cukrem i rumem herbatą, odstawić do wsiąknięcia. Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodać śmietankę, dokładnie wymieszać, dodać rum do smaku, polać ciasto, udekorować owocami.
Ciasto czekoladowo-rumowe – dodatkowe informacje
Jeśli wolimy mniej wilgotne ciasta używamy mniej herbaty do nasączenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto czekoladowo-malinowe marzenie
Następny przepis: Ciasto czekoladowo - serowe