Ciasto czekoladowo-malinowe marzenie

Ciasto czekoladowo-malinowe marzenie

Czy jest coś bardziej niesamowitego niż połączenie czekolady i malin? Ten przepis na ciasto czekoladowo-malinowe marzenie to kwintesencja tego fantastycznego połączenia. Idealnie wilgotne, intensywnie czekoladowe ciasto uzupełnione świeżymi, soczystymi malinami, które dodają nie tylko kolorytu, ale i wyjątkowego, lekko kwasowego smaku. To ciasto to prawdziwe marzenie każdego wielbiciela słodkości. Wykwintne i efektowne, doskonale sprawdzi się jako deser na specjalną okazję. Już sam widok tego ciasta to uczta dla oczu, a jego smak z pewnością zachwyci każdego. Spróbuj zrobić to ciasto i podarować sobie chwilę prawdziwej, czekoladowo-malinowej rozkoszy.

Składniki:

  • Do biszkoptu czekoladowego:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 budynie czekoladowe bez cukru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do kremu malinowego:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 budynie malinowe bez cukru
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 kostka masła
  • Do pianki malinowej:
  • 1/2 szklanki świeżych malin
  • 1 szklanka serka homogenizowanego np. waniliowego
  • 1 galaretka malinowa
  • Na wierzch:
  • 3 galaretki pastelowe o smaku lychee cocktail
  • 3/4 szklanki malin
  • Dodatkowo:
  • 1/2 słoiczka owoców deserowych czarnej jagody

Ciasto czekoladowo-malinowe marzenie – jak zrobić?

  1. 1.
    Przygotowanie biszkoptu czekoladowego:

    • Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno utrwalając je cukrem. Ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku.
    • Następnie masę jajeczną delikatnie mieszamy z sypkimi produktami przesianymi przez sito. Wylewamy ciasto do tradycyjnej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast.
    • Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 30 min.
    • Po upieczeniu i wystygnięciu przekrawamy ciasto na pół.
  2. 2.
    Przygotowanie kremu malinowego:

    • Zagotować z cukrem 1 i 1/2 szkl. mleka. W pozostałym mleku rozmieszać dokładnie żółtka i budynie w proszku. Wlać na gotujące się mleko.
    • Ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Gorący ściągnąć z ognia i wymieszać szybko
    • z galaretką w proszku. Wystudzić.Utrzeć kostkę masła na puch.
    • Ciągle ucierając dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.
  3. 3.
    Przygotowanie pianki malinowej:
    Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Następnie zmiksować tężejącą galaretkę z serkiem homogenizowanym i świeżymi malinami.
  4. 4.
    Przygotowanie galaretki na wierzch:
    W 3 szkl. gorącej wody rozpuszczamy 3 galaretki o smaku lychee cocktail. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.
  5. 5.
    Składanie ciasta:
    Na spód dajemy 1 część ciasta czekoladowego. Następnie smarujemy go owocami czarnej jagody ze słoiczka,następnie rozsmarowujemy krem malinowy i przykrywamy 2 częścią ciasta czekoladowego.
    Lekko dociskamy,nakładamy równą warstwę pianki malinowej.
    Na wierzchu układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką . Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Ciasto czekoladowo-malinowe marzenie – dodatkowe informacje

Jeśli nie mamy galaretki pastelowej na wierzch ciasta możemy użyć galaretki przezroczystej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto czekoladowo-kokosowe z kremem
Następny przepis: Ciasto czekoladowo-rumowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode