Ciasto czekoladowo-kokosowe z kremem

Ciasto czekoladowo-kokosowe z kremem

Zapraszamy do odkrycia niezwykle kuszącego przepisu na ciasto czekoladowo-kokosowe z kremem. Egzotyka kokosa zmysłowo łączy się tutaj z głębokim smakiem czekolady, tworząc duet niewzruszonych smaków, który spełnia marzenia wszystkich łasuchów. Nawierzchnia delikatnego ciasta zostaje przykryta afrodyzjakalnym kremem, dodając mu subtelnego uroku. Składniki są prostego pochodzenia i łatwe do zdobycia, więc nie będzie żadnych przeszkód, aby samodzielnie przygotować to pyszne ciasto. Ten ciasta kokosowe z kremem to prawdziwa uczta dla podniebienia i idealna propozycja na ustne zwycięstwo podczas rodzinnych spotkań. Porwij swoich bliskich intensywnymi doznaniami, które zapewnia to ciasto.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • Blat kokosowy
  • 30 dkg kokosu
  • 4 białka
  • 20 dkg cukru
  • Krem adwokatowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1,5 szkl mleka
  • 250 g masła lub margaryny
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 0,5 szkl adwokatu
  • 50 ml spirytusu
  • Polewa
  • 150 g margaryny
  • 4,5 łyżki cukru pudru
  • 4,5 łyżki wody
  • 4 łyżki kakao
  • dżem truskawkowy do posmarowania
  • płatki czekoladowe do dekoracji

Ciasto czekoladowo-kokosowe z kremem – jak zrobić?

  1. Biszkopt:
    1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka i nadal ubijać, aż ciasto przestanie spadać z miksera.
    2. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko.
    3. Dodawać porcjami przesiane składniki do masy jajecznej i powoli mieszać.
    4. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o rozmiarze 28×40 cm.
    5. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut.
    6. Przekroić zimny biszkopt na pół.
  2. Blat kokosowy:
    1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i chwilkę ubijać.
    2. Dodać kokos i wymieszać łyżką.
    3. Wyłożyć na blachę o tym samym rozmiarze co biszkopt wyłożoną papierem i piec w temperaturze 160 stopni do lekkiego zrumienienia, około 30 minut.
  3. Krem adwokatowy:
    1. Na mleku ugotować budyń i ostudzić.
    2. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem do białości.
    3. Dodać porcjami zimny budyń i utrzeć na krem.
    4. Na końcu dodać adwokat, spirytus i utrzeć.
  4. Polewa:
    1. W garnuszku zagotować margarynę, wodę i cukier puder.
    2. Zdjąć z ognia, dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać.
    3. Przestudzić od czasu do czasu mieszając.
  5. Warstwy ciasta:
    1. Biszkopt.
    2. Połowa kremu.
    3. Blat kokosowy.
    4. Druga połowa kremu.
    5. Biszkopt.
    6. Dżem truskawkowy.
    7. Polewa.

Ciasto czekoladowo-kokosowe z kremem – dodatkowe informacje

Porady


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto czekoladowe z pomarańczą
Następny przepis: Ciasto czekoladowo-malinowe marzenie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode