Ciasto czekoladowo-malinowe marzenie
Czy jest coś bardziej niesamowitego niż połączenie czekolady i malin? Ten przepis na ciasto czekoladowo-malinowe marzenie to kwintesencja tego fantastycznego połączenia. Idealnie wilgotne, intensywnie czekoladowe ciasto uzupełnione świeżymi, soczystymi malinami, które dodają nie tylko kolorytu, ale i wyjątkowego, lekko kwasowego smaku. To ciasto to prawdziwe marzenie każdego wielbiciela słodkości. Wykwintne i efektowne, doskonale sprawdzi się jako deser na specjalną okazję. Już sam widok tego ciasta to uczta dla oczu, a jego smak z pewnością zachwyci każdego. Spróbuj zrobić to ciasto i podarować sobie chwilę prawdziwej, czekoladowo-malinowej rozkoszy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Do biszkoptu czekoladowego:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3 budynie czekoladowe bez cukru
- 1 łyżeczka kakao
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do kremu malinowego:
- 1/2 litra mleka
- 2 żółtka
- 5 łyżek cukru
- 2 budynie malinowe bez cukru
- 1 galaretka malinowa
- 1 kostka masła
- Do pianki malinowej:
- 1/2 szklanki świeżych malin
- 1 szklanka serka homogenizowanego np. waniliowego
- 1 galaretka malinowa
- Na wierzch:
- 3 galaretki pastelowe o smaku lychee cocktail
- 3/4 szklanki malin
- Dodatkowo:
- 1/2 słoiczka owoców deserowych czarnej jagody
Ciasto czekoladowo-malinowe marzenie – jak zrobić?
-
1.
Przygotowanie biszkoptu czekoladowego:- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno utrwalając je cukrem. Ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku.
- Następnie masę jajeczną delikatnie mieszamy z sypkimi produktami przesianymi przez sito. Wylewamy ciasto do tradycyjnej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast.
- Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 30 min.
- Po upieczeniu i wystygnięciu przekrawamy ciasto na pół.
-
2.
Przygotowanie kremu malinowego:- Zagotować z cukrem 1 i 1/2 szkl. mleka. W pozostałym mleku rozmieszać dokładnie żółtka i budynie w proszku. Wlać na gotujące się mleko.
- Ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Gorący ściągnąć z ognia i wymieszać szybko
- z galaretką w proszku. Wystudzić.Utrzeć kostkę masła na puch.
- Ciągle ucierając dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.
-
3.
Przygotowanie pianki malinowej:
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Następnie zmiksować tężejącą galaretkę z serkiem homogenizowanym i świeżymi malinami. -
4.
Przygotowanie galaretki na wierzch:
W 3 szkl. gorącej wody rozpuszczamy 3 galaretki o smaku lychee cocktail. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. -
5.
Składanie ciasta:
Na spód dajemy 1 część ciasta czekoladowego. Następnie smarujemy go owocami czarnej jagody ze słoiczka,następnie rozsmarowujemy krem malinowy i przykrywamy 2 częścią ciasta czekoladowego.
Lekko dociskamy,nakładamy równą warstwę pianki malinowej.
Na wierzchu układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką . Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Ciasto czekoladowo-malinowe marzenie – dodatkowe informacje
Jeśli nie mamy galaretki pastelowej na wierzch ciasta możemy użyć galaretki przezroczystej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto czekoladowo-kokosowe z kremem
Następny przepis: Ciasto czekoladowo-rumowe