Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym.
Chciałbyś zawładnąć sercami bliskich pysznym deserem? Ta propozycja jest doskonała dla miłośników intensywnych smaków. Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym to prawdziwe małe dzieło sztuki. Jedno kąski i czuje się uczucie rozkoszy. Jest słodkie, aksamitne, o niezrównanym smaku głębokiej czekolady, który dosłownie rozpływa się w ustach. To ciasto czekoladowe doskonałe na każdą okazję – urodziny, imieniny, spotkania z przyjaciółmi, czy rodzinne święta. Spróbuj, a staniesz się mistrzem czekoladowych przyjemności w swoim domu!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 150g masła
- 150g czekolady mlecznej
- 5 jaj
- 1 łyżka kakao
- 180g cukru
- 100 g masła
- 100 g czekolady mlecznej
- 4 jaja
- 2 łyżeczki kakao
- 120g cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- lody czekoladowe
- kostki czekolady do dekoracji
Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym. – jak zrobić?
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Tortownicę (28cm średnicy) wysmarować tłuszczem i wyłożyć dno papierem do pieczenia.
- Następnie rozpuścić żelatynę w 80 ml gorącej wody i przestudzić.
- W garnku rozpuścić pierwszą partię masła i pierwszą partię czekolady-ciągle mieszając,gdyż czekolada lubi się przypalać.Przestudzić.
- Następnie ubić 5 żółtek z pierwszą partią kakao.Dodać ubitą pianę z białek i cukier,połączyć z czekoladą.
- Wylać do blaszki i piec 30 minut.Wyjąć ciasto z piekarnika od razu po upieczeniu.
- Uwaga!!!Ciasto musi opaść robiąc miejsce dla musu.
- Mus wylewamy na przestudzone ciasto i schładzamy przez 24 godziny w lodówce.
- Jeśli chodzi o mus postępujemy dokładnie tak samo wykorzystując kolejną partię składników z tą różnicą, że zamiast piec dodajemy żelatynę.
- Podajemy z ulubionymi lodami.
Słowa kluczowe: ciasto czekoladowe doskonałe, ciasto czekoladowe z musem czekoladowym.
Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym – dodatkowe informacje
Składniki podzieliłam na dwie partie (składniki się powtarzają, ale pierwsze dodajemy do spodu a drugie do musu)
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto czekoladowe z masą czekoladową
Następny przepis: Ciasto czekoladowe z pomarańczą