Ciasto czekoladowe z masą budyniową i musem truskawkowym
Zapraszamy do odkrycia niezwykle smakowitej rozkoszy – ciasta czekoladowego z masą budyniową i musem truskawkowym. To połączenie intensywnie czekoladowego biszkoptu, aksamitnej masy budyniowej oraz słodko-kwasowatego musu truskawkowego, tworzy niepowtarzalną kompozycję smaków. Idealne dla wszystkich miłośników słodkich połączeń, nie tylko na letnie popołudnia. Ta wariacja na temat ciasta truskawkowo-czekoladowego z pewnością zachwyci smakoszy, którzy cenią sobie oryginalne połączenia. Serwuj to na specjalne okazje lub po prostu jako codzienną ucztę. Przygotuj się na wyjątkową podróż kulinarnej przyjemności z ciastem czekoladowo-truskawkowym.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- Ciasto:
 - 1/2 szklanki mleka
 - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50 g)
 - 1 jajko
 - 2/3 szklanki cukru
 - 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
 - 1/2 szklanki śmietany 12%-18%
 - 1 szklanka mąki pszennej
 - 1/2 szklanki kakao
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1/2 łyżeczki sody
 - Masa budyniowa:
 - 1/2 litra mleka
 - 2 łyżki mąki pszennej
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
 - 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub opakowanie cukru wanilinowego
 - 1/2 – 3/4 szklanki cukru
 - 200 g miękkiej margaryny
 - Masa owocowa:
 - 1 galaretka truskawkowa
 - 2 łyżki żelatyny
 - 0,5 litra truskawek świeżych lub mrożonych
 - 200-250 ml wody
 
Ciasto czekoladowe z masą budyniową i musem truskawkowym – jak zrobić?
- Truskawki wyjmujemy z zamrażalki i wkładamy do garnka.
 - Ciasto:
Mleko podgrzewamy, zestawiamy z ognia i rozpuszczamy w nim czekoladę. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce ucieramy jajo na puszysty krem, dodajemy partiami cukier, następnie olej, śmietanę. Na końcu dodajemy mleko z czekoladą. W drugiej misce przesiewamy mąkę, kakao, proszek i sodę. Suche składniki przekładamy do mokrych i krótko miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 160°C lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy i zdejmujemy z niego papier do pieczenia. Ciasto ponownie wkładamy do foremki. - Masa budyniowa:
Do garnka wlewamy 400 ml mleka i dodajemy oba rodzaje cukru. W pozostałych 100 ml dokładnie mieszamy mąki i budyń (jeśli są grudki można pomóc sobie blenderem). Mieszankę budyniową wlewamy do do gotującego się mleka delikatnym strumieniem energicznie mieszając. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmujemy garnek z ognia i studzimy. Miękką margarynę przekładamy do miski i ucieramy dodając partiami całkowicie wystudzony budyń. - Masa owocowa:
Do garnka z truskawkami wlewamy 1/2 szkl. wody i zagotowujemy. W 1/2 szkl. gorącej, przegotowanej wody, rozpuszczamy galaretę i żelatynę. Gdy truskawki częściowo się rozmrożą dodajemy gorącą galaretkę. Masy truskawkowej nie gotujemy za długo żeby nie zrobił nam się kompot! Wszystko razem blenderujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ostudzoną galaretkę można wstawić do lodówki, by szybciej stężała ale nadal była płynna. - Ciasto czekoladowe dokładnie i równo smarujemy masą budyniową do samych brzegów. Na wierzch wylewamy mus truskawkowy. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
 
Ciasto czekoladowe z masą budyniową i musem truskawkowym – dodatkowe informacje
Zamiast truskawek można użyć innych owoców lub połączyć truskawki z np. malinami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto czekoladowe z malinami i kremem czekoladowym
Następny przepis: Ciasto czekoladowe z masą czekoladową






