Ciasto czekoladowe z malinami i kremem czekoladowym
Słodziutkie maliny spotykają intensywny smak czekolady w tym nieodparcie pysznym cieście, znanym jako ciasto malinowo-czekoladowe. Prawdziwa uczta dla kubków smakowych, ta wspaniała potrawa integruje subtelnie kwasowe maliny z gęsty, słodki krem czekoladowy o głębokim smaku. Wyróżniając klasykę, ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym uzyskuje nową jakość, gdy dołączamy do niego maliny. To ciasto jest prawdziwym czekoladowym rajem dla miłośników tego typu smaków. Delikatne, wilgotne i niesłychanie czekoladowe – z dodatkiem malin staje się prawdziwą symfonią smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Blaszka o wymiarach 25x40cm
- Ciasto czekoladowe:
- 4 jajka
- 2 ¾ szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka śmietany 12%
- 250g margaryny
- 100g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Wkładka malinowa:
- 600g malin
- 1 galaretka malinowa
- 1 łyżka żelatyny
- Cukier do smaku
- Krem czekoladowy:
- 400ml śmietany 30%
- 2 czekolady mleczne
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
Ciasto czekoladowe z malinami i kremem czekoladowym – jak zrobić?
- Ciasto czekoladowe: Czekoladę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Wystudzić. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbijając kolejno żółtka. Dodać chłodną czekoladę, porcjami wsypywać mąkę. Nie przerywając miksowania dodać śmietanę. Dokładnie utrzeć. Na koniec połączyć z ubitymi na sztywno białkami, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok 50 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Po całkowitym wystudzeniu przekroić.
- Wkładka malinowa: Maliny zagotować, do wrzących wsypać sypką galaretkę i żelatynę. Mieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić.
- Krem czekoladowy: Żelatynę zalać 1/3 szklanki wody, gdy napęcznieje zalać wrzątkiem. Mieszać aż się rozpuści. Czekolady rozpuścić w niewielkiej ilości wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, kakao i żelatynę. Na koniec wlać czekolady, zmiksować.
- Przełożenie:
Na pierwszą część ciasta wyłożyć wkładkę malinową. Na niej rozsmarować większą część masy czekoladowej. Nałożyć ciasto i ostatnią część kremu. Dowolnie udekorować.
Ciasto czekoladowe z malinami i kremem czekoladowym – dodatkowe informacje
Maliny warto przetrzeć przez sitko by pozbyć się pestek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ciasto czekoladowe z kremem waniliowym
Następny przepis: Ciasto czekoladowe z masą budyniową i musem truskawkowym