Ciasto czekoladowe z burakami

Ciasto czekoladowe z burakami

Zapraszamy do wypróbowania niezwykłego, aczkolwiek niesamowicie pysznego połączenia! Ciasto czekoladowe z burakami, które zaskakuje swoim smakiem i oryginalnością. Doskonałe dla miłośników nietypowych propozycji na słodki deser. W tym przepisie buraki dodają ciastu wilgotności i intensywnego, głębokiego koloru. Ich naturalna słodycz doskonale komponuje się z likierowym smakiem ciemnej czekolady. Ciasto z buraczkami jest proste w przygotowaniu i z pewnością zasługuje na to, aby stać się waszym domowym hitem. Przygotujcie się na połączenie tradycji i nowoczesności w jednym kawałku ciasta.

Składniki:

  • 400 g gotowych i obranych buraków
  • 300 ml oleju
  • 5 jajek
  • 275 g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiego kakao
  • 375 g brązowego cukru
  • 1 paczka cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • Owoce do dekoracji

Ciasto czekoladowe z burakami – jak zrobić?

  1. Formę do ciasta posmarować tłuszczem i wysypać mąką lub bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 175 °C z funkcją góra/dół lub z termoogiegiem: 150 °C.
    Buraki pokroić w kostkę. umieścić razem z olejem w misce i zmiksować blenderem. Dodawać kolejno jajka, dokładnie miksując.
    W drugiej misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier z wanilią i szczyptę soli – wymieszać. Dodać zmiksowaną masę buraczaną i wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 75 minut. Ostudzone ozdobić owocami

Słowa kluczowe: ciasto z buraczkami, ciasto czekoladowe z burakami, ciasto z burakami

Ciasto czekoladowe z burakami – dodatkowe informacje

Owoce można zastąpić polewą czekoladową. Gotowe ciasto jest wilgotne w środku, więc test patyczkiem się tu nie przydaje 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto czekoladowe w stylu włoskim
Następny przepis: Ciasto czekoladowe z chilii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode