Ciasto czekoladowe z burakami
Zapraszamy do wypróbowania niezwykłego, aczkolwiek niesamowicie pysznego połączenia! Ciasto czekoladowe z burakami, które zaskakuje swoim smakiem i oryginalnością. Doskonałe dla miłośników nietypowych propozycji na słodki deser. W tym przepisie buraki dodają ciastu wilgotności i intensywnego, głębokiego koloru. Ich naturalna słodycz doskonale komponuje się z likierowym smakiem ciemnej czekolady. Ciasto z buraczkami jest proste w przygotowaniu i z pewnością zasługuje na to, aby stać się waszym domowym hitem. Przygotujcie się na połączenie tradycji i nowoczesności w jednym kawałku ciasta.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 400 g gotowych i obranych buraków
 - 300 ml oleju
 - 5 jajek
 - 275 g mąki
 - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 - 100 g gorzkiego kakao
 - 375 g brązowego cukru
 - 1 paczka cukru z wanilią
 - szczypta soli
 - Owoce do dekoracji
 
Ciasto czekoladowe z burakami – jak zrobić?
- 
Formę do ciasta posmarować tłuszczem i wysypać mąką lub bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 175 °C z funkcją góra/dół lub z termoogiegiem: 150 °C.
Buraki pokroić w kostkę. umieścić razem z olejem w misce i zmiksować blenderem. Dodawać kolejno jajka, dokładnie miksując.
W drugiej misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier z wanilią i szczyptę soli – wymieszać. Dodać zmiksowaną masę buraczaną i wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 75 minut. Ostudzone ozdobić owocami 
Słowa kluczowe: ciasto z buraczkami, ciasto czekoladowe z burakami, ciasto z burakami
Ciasto czekoladowe z burakami – dodatkowe informacje
Owoce można zastąpić polewą czekoladową. Gotowe ciasto jest wilgotne w środku, więc test patyczkiem się tu nie przydaje 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto czekoladowe w stylu włoskim
Następny przepis: Ciasto czekoladowe z chilii






