Ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną
Zapraszamy do wypróbowania niezwykłego przepisu na ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną. To połączenie intensywnej czekolady, słodkich bananów i puszystej bitej śmietany stworzy wyrafinowany deser, który z pewnością zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Ciesz się tym ciastem podczas specjalnych okazji lub jako słodki dodatek do porannej kawy. Zobaczysz, że jego bogaty smak i aksamitna konsystencja zdecydowanie przypadną Ci do gustu. Dlatego jeśli jesteś fanem deserów na bazie czekolady, koniecznie spróbuj tego wyjątkowego ciasta. Z przyjemnością dzielimy się tym cudownym przepisem z Wami.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki oleju
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 kopiaste łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 banany
- Śmietanka:
- 250 ml śmietanki kremówki 30 %
- 1 płaska łyżka żelatyny spożywczej
- 2-3 łyżki gorącej wody
- cukier puder do smaku
- Dodatkowo:
- kakao do posypania ciasta
Ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną – jak zrobić?
- Ciasto: Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Banany obieramy i kroimy w plasterki, następnie układamy je na cieście.
- Pieczenie: Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy.
- Śmietanka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Powinna być letnia i płynna. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy aż będzie sztywna i puszysta, dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy. Dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
- Dekoracja i podanie: Śmietankę wyciskamy na cieście, wstawiamy do lodówki do stężenia, przed podaniem oprószamy kakao. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 25 cm x 21 cm.
Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 23 cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto czekoladowe w stylu włoskim
Następny przepis: Ciasto czekoladowe z chilii