Ciasto cytrynowe z kremem i galaretką

Ciasto cytrynowe z kremem i galaretką

Odkryj ten zaskakująco przyjemny i kusząco smaczny przepis na ciasto cytrynowe z kremem i galaretką. Sprawia to, że ciasto jest idealnym wyborem zarówno dla tych, którzy uwielbiają cytrusy jak i dla tych, którzy kochają połączenie słodko-kwasnych smaków. Ciasto cytrynowe ma delikatną, puszystą strukturę, a krem cytrynowy dodaje mu wyrafinowania. Górna warstwa galaretki nadaje temu daniu ostatecznie jędrną teksturę. Idealne na specjalną okazję lub po prostu jako przekąska na podwieczorek. Niezależnie od okazji, to ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki:

  • biszkopt:
  • 4 jajka L (temperatura pokojowa)
  • 75 g mąki pszennej krupczatki
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli
  • krem budyniowy:
  • 125 ml soku z cytryny (z ok. 2 i pół cytryny)
  • 2 op budyniu śmietankowego
  • 1 szkl cukru
  • 1,5 szkl wody
  • 120 g masła (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżki spirytusu
  • poncz:
  • 1/2 szkl wina CIN – CIN lemon
  • sok z 1/2 cytryny
  • pianka cytrynowa:
  • 500 g śmietany 36%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szkl wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • wierzch:
  • 1 galaretka cytrynowa
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • bita śmietana
  • cukrowa posypka

Ciasto cytrynowe z kremem i galaretką – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt: wszystkie składniki potrzebne do wykonania biszkoptu muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Gdy białka będą już lśniące, dodajemy po 1 łyżce cukru i żółtka. Obydwie rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiewamy 3 krotnie i dopiero wsypujemy do masy. Na koniec wlewamy 1 łyżkę wody i całość mieszamy za pomocą szpatułki. Dno blachy o wymiarach 24 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej biszkopt. Z wysokości kolan blachę upuszczamy 2 razy (uwaga na płytki!:)), a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok 25 minut. Gdy biszkopt się już upiecze, wyciągamy go z gorącego piekarnika, ponownie dwukrotnie rzucamy nim o podłogę i zostawiamy do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  2. 2.
    Masa budyniowa: w 1/2 szkl wody rozprowadzamy budynie. Sok cytrynowy, cukier i 1 szkl wody doprowadzamy do wrzenia i wlewamy mieszankę. Budyń gotujemy tak długo, aż wyraźnie zgęstnieje. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  3. 3.
    Zimny biszkopt nasączamy wermutem wymieszanym z sokiem cytrynowym. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po 1 łyżce budyniu. Na koniec wlewamy spirytus i na bardzo małych obrotach miksujemy. Masa powinna być jednolita, lekko ,,budyniowa”.
  4. 4.
    Pianka cytrynowa: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szkl wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na puch i dodajemy do niej tężejącą galaretkę. Tak przygotowaną piankę rozsmarowujemy na masie budyniowej.
  5. 5.
    Wykończenie ciasta: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 0,5 l wody i dodajemy do niej startą skórkę cytrynową. Gdy zacznie tężeć wylewamy ją na wierzch ciasta. Ciasto najlepiej schować do lodówki na noc, aby się przegryzło. Przed podaniem każdy kawałek dekorujemy kleksem z bitej śmietany i cukrową posypką.

SMACZNEGO 🙂

Ciasto cytrynowe z kremem i galaretką – dodatkowe informacje

Tytuł: Ciasto cytrynowe z kremem i galaretką

Słowa kluczowe: ciasto cytrynowe z kremem cytrynowym, ciasto cytrynowe z galaretką, ciasto cytrynowe z kremem

Link: http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/02/ciasto-cytrynowe-z-kremem-i-galaretka.html


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto cytrynowe na oleju
Następny przepis: Ciasto cytrynowe z polewą cytrynową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode