Ciasto Cappuccino – Latte Macchiato
Weź przerwę od codzienności i pozwól sobie na odrobinę luksusu z Ciastem Cappuccino – Latte Macchiato. To kompozycja smaku delikatnej kawy łączonej z aksamitnym kremem cappuccino oraz pianką latte macchiato. Idealna dla amatorów mocnej kawowej dozy, ale też dla miłośników słodkości. W swojej prostocie kryje nuty wyrafinowanego smaku i niezwykłe doznania kulinarne. Podoba Ci się ten pomysł na słodko-kawowe połączenie? Niewątpliwie, tego typu ciasto przeniesie Cię myślami do ulubionej kawiarni, serwując poranne cappuccino czy popołudniowe latte macchiato. Przygotuj się na prawdziwe uczta dla podniebienia!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt:
– 4 duże jajka (5 małych)
– szczypta soli
– 2/3 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
– 2/3 szklanki mąki
– 1,5 łyżki kakao
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki wody
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - Krem:
– 200 g miękkiego masła
– 1/2 szklanki cappuccino w proszku
– kilka łyżek cukru pudru
– 2 szklanki mleka w proszku (nie w granulkach)
– 400 g waniliowego serka homogenizowanego (w temp. pokojowej) - Poncz:
– 300 ml mocnej kawy
– 100 ml likieru kawowego, czekoladowego lub Baileys - Dodatkowo:
– około 220 gr. okrągłych biszkoptów (1,5 paczki)
– gorzkie kakao
Ciasto cappuccino – latte macchiato – jak zrobić?
- Biszkopt:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie z cukrem. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy do uzyskania puszystej masy. Kolejno dodajemy olej i wodę krótko miksujemy. Do osobnej miseczki przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, następnie dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Wylać na blaszkę, wyrównać i piec około 25-30 min. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia. Ostrym nożem biszkopt przekroić na wzdłuż na 2 części. - Krem:
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cappuccino i cukrem pudrem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mleko w proszku i serek homogenizowany. Całość miksujemy do połączenia składników. - Poncz:
Zaparzamy mocną kawę w 300 ml wody. Po wystudzeniu do kawy dodajemy likier kawowy. - Złożenie ciasta:
Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy i przykrywamy 1/4 masy. Biszkopty zamaczamy w ponczu i układamy na kremie. Przykrywamy 1/4 kremu i posypujemy kakao. Następnie układamy drugi biszkopt, który ponczujemy. Pozostały krem wykładamy na biszkopt.
Przykrywamy kolejną częścią naponczowanych ciastek i obficie posypujemy kakao. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Ciasto Cappuccino – Latte Macchiato – dodatkowe informacje
Ciasto wyciągamy z lodówki na około 30 min. przed podaniem
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto Cappuccino
Następny przepis: Ciasto cebulowe z boczkiem