Ciasto budyniowo-jogurtowe o smaku cytrynowym - bez pieczenia

Ciasto budyniowo-jogurtowe o smaku cytrynowym – bez pieczenia

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na niezwykle proste ciasto jogurtowe bez pieczenia, które zachwyci jego delikatnym smakiem. Ciasto budyniowo-jogurtowe o smaku cytrynowym to idealna propozycja dla osób, które cenią szybkie i łatwe w przygotowaniu desery. Składa się z kruchego spodu oraz lekkiego i orzeźwiającego nadzienia. Połączenie słodkiego budyniu z jogurtem i kwaskowatą nutą cytryny sprawia, że ciasto nie jest przesłodzone, a wręcz przeciwnie – posiada idealnie zbalansowany, delikatny smak. Ta propozycja z pewnością zachwyci nie tylko smakoszy ciast jogurtowych bez pieczenia.

Składniki:

  • 200 g biszkoptów w kształcie paluszków
  • 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 500 ml mleka
  • 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • starta skórka z połowy cytryny
  • opcjonalnie: 1 łyżka cukru

Ciasto budyniowo-jogurtowe o smaku cytrynowym – bez pieczenia – jak zrobić?

  1. Ciasto przygotowujemy w formie o wymiarach 18×22 cm lub 20×20 cm (ja użyłam rozsuwanego prostokątnego rantu do ciast). Na dnie formy układamy połowę biszkoptów. 1,5 szklanki mleka zagotowujemy, dodając ewentualnie 1 łyżkę cukru. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy i wlewamy mieszaninę do wrzącego mleka, chwilę gotujemy cały czas mieszając. Do gorącego budyniu wsypujemy 1 opakowanie galaretki i dokładnie mieszamy do momentu, kiedy galaretka się rozpuści. Lekko studzimy i wykładamy masę budyniową na biszkopty. Na wierzchu układamy warstwę pozostałych biszkoptów.
  2. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 100 ml (niecałe pół szklanki) wrzątku. Gdyby utworzyły się „kluchy” można galaretkę lekko podgrzać w mikrofalówce. Jogurt przekładamy do miski i lekko ubijamy mikserem. Do przestudzonej galaretki dodajemy 2 łyżki jogurtu, dokładnie mieszamy i łączymy z pozostałym jogurtem. Ubijamy i odstawiamy na chwilę. Kiedy masa zacznie gęstnieć ponownie ubijamy. Jogurtową piankę wykładamy na warstwę biszkoptów. Kiedy zacznie tężeć, posypujemy skórką startą z połowy cytryny (cytrynę trzeba wcześniej wyszorować i sparzyć wrzątkiem). Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby dobrze stężało.

Słowa kluczowe: ciasta jogurtowe bez pieczenia, ciasto jogurtowe bez pieczenia

Ciasto budyniowo-jogurtowe o smaku cytrynowym – dodatkowe informacje

Biszkopty przed układaniem warstw można na krótko zamoczyć w mleku lub przegotowanej wodzie z dodatkiem soku z cytryny (tylko na chwilkę, aby nie namokły zbyt mocno).
Galaretki cytrynowe można zastąpić innymi, można też zastosować galaretki w dwóch różnych kolorach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ciasto budyniowe z gruszkami
Następny przepis: Ciasto Cappuccino

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode