Ciasto biszkoptowe z likierem kawowym
Zapraszamy na wyjątkową kulinarną podróż z naszym przepisem na ciasto biszkoptowe z likierem kawowym! Jest to idealna kompozycja delikatnej słodyczy biszkoptu i głębokiego smaku likieru kawowego, który nadaje aromatu i dystyngowanego charakteru. Nietuzinkowe połączenie składników sprawia, że ciasto z likierem kawowym to idealna propozycja na wykwintny deser po obiedzie lub podwieczorek ze znajomymi. Nie tylko dla miłośników kawy, ale i dla tych, którzy cenią sobie nietuzinkowe smaki w cukiernictwie. Zachwyć swoich bliskich i uszczęśliw swoje kubki smakowe naszym ciastem biszkoptowym z likierem kawowym.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Krem:
- 4 żółtka
- 1 całe jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250g masła roślinnego
- 125g serek homogenizowany czekoladowy
- 1 łyżka kakao
- 2 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki żelatyny
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 3/4 szklanki likieru kawowego
- Polewa:
- 3 łyżki cukru
- 1.5 łyżki kakao
- 3 łyżki wody
- 1/4 margaryny
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w łyżce wody
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- Forma 24X36
Ciasto biszkoptowe z likierem kawowym – jak zrobić?
- Biszkopt: Białka ubić z solą dodając partiami cukier. Pod koniec dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej. Wymieszać i wyłożyć do formy. Piec 35 min w temp 170 *C z termoobiegiem. Zimny biszkopt przekroić na pół.
- Żółtka i jajko ubijać na parze z cukrem i cukrem waniliowym tak długo, aż masa będzie biała, gęsta i gorąca. Odstawić do ostygnięcia, od czasu do czasu zamieszać. Ja wstawiłam do miski z zimną wodą.
- Masło utrzeć na puch i powoli dodawać letnią masę jajeczną na przemian z serkiem i mlekiem wymieszanym z kakao. Serek musi mieć temperaturę zbliżoną do temperatury masy jajecznej. Do kremu dodać 3-4 łyżki likieru kawowego i wymieszać.
- Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Krem podzielić na dwa.
- Do pierwszej części kremu dodać połowę żelatyny. Wymieszać szybko i wyłożyć na biszkopt.
- Resztę likieru wykorzystać do nasączenia okrągłych biszkoptów. Biszkopty ułożyć na warstwie kremu. Drugą część kremu wymieszać z resztą żelatyny i wyłożyć na biszkopty. Przykryć biszkoptem czekoladowym lekko dociskając. Ciasto polać polewą i posypać wiórkami.
- Składniki polewy (bez żelatyny) podgrzewać do połączenia. Nie gotować. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i polać ciasto. Posypać wiórkami.
porady – Ciasto biszkoptowe z likierem kawowym
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biszkoptowe placuszki z jogurtem na słono
Następny przepis: Biszkoptowe z wiśniami i śmietaną