Ciasto biszkoptowe z likierem kawowym

Ciasto biszkoptowe z likierem kawowym

Zapraszamy na wyjątkową kulinarną podróż z naszym przepisem na ciasto biszkoptowe z likierem kawowym! Jest to idealna kompozycja delikatnej słodyczy biszkoptu i głębokiego smaku likieru kawowego, który nadaje aromatu i dystyngowanego charakteru. Nietuzinkowe połączenie składników sprawia, że ciasto z likierem kawowym to idealna propozycja na wykwintny deser po obiedzie lub podwieczorek ze znajomymi. Nie tylko dla miłośników kawy, ale i dla tych, którzy cenią sobie nietuzinkowe smaki w cukiernictwie. Zachwyć swoich bliskich i uszczęśliw swoje kubki smakowe naszym ciastem biszkoptowym z likierem kawowym.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250g masła roślinnego
  • 125g serek homogenizowany czekoladowy
  • 1 łyżka kakao
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 3/4 szklanki likieru kawowego
  • Polewa:
  • 3 łyżki cukru
  • 1.5 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • 1/4 margaryny
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w łyżce wody
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • Forma 24X36

Ciasto biszkoptowe z likierem kawowym – jak zrobić?

  1. Biszkopt: Białka ubić z solą dodając partiami cukier. Pod koniec dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej. Wymieszać i wyłożyć do formy. Piec 35 min w temp 170 *C z termoobiegiem. Zimny biszkopt przekroić na pół.
  2. Żółtka i jajko ubijać na parze z cukrem i cukrem waniliowym tak długo, aż masa będzie biała, gęsta i gorąca. Odstawić do ostygnięcia, od czasu do czasu zamieszać. Ja wstawiłam do miski z zimną wodą.
  3. Masło utrzeć na puch i powoli dodawać letnią masę jajeczną na przemian z serkiem i mlekiem wymieszanym z kakao. Serek musi mieć temperaturę zbliżoną do temperatury masy jajecznej. Do kremu dodać 3-4 łyżki likieru kawowego i wymieszać.
  4. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Krem podzielić na dwa.
  5. Do pierwszej części kremu dodać połowę żelatyny. Wymieszać szybko i wyłożyć na biszkopt.
  6. Resztę likieru wykorzystać do nasączenia okrągłych biszkoptów. Biszkopty ułożyć na warstwie kremu. Drugą część kremu wymieszać z resztą żelatyny i wyłożyć na biszkopty. Przykryć biszkoptem czekoladowym lekko dociskając. Ciasto polać polewą i posypać wiórkami.
  7. Składniki polewy (bez żelatyny) podgrzewać do połączenia. Nie gotować. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i polać ciasto. Posypać wiórkami.

porady – Ciasto biszkoptowe z likierem kawowym

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biszkoptowe placuszki z jogurtem na słono
Następny przepis: Biszkoptowe z wiśniami i śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode