Ciasto biszkoptowe z kremem bananowym

Ciasto biszkoptowe z kremem bananowym

Ciasto biszkoptowe z kremem bananowym to niebo dla fanów słodkich poczęstunków. Ta wyjątkowa kompozycja smaków, gdzie delikatny biszkopt spotyka się z kremem o intensywnym smaku banana, to prawdziwe mistrzostwo cukiernictwa. Niezwykle puszysta, wilgotna struktura ciasta idealnie komplementuje bogaty, kremowy nadzienie, tworząc doskonałe połączenie smaków. Każdy kęs to zaproszenie na wyjątkowy, słodki spacer po egzotycznych smakach tropikalnych owoców. Najlepsze z tego jest to, że do zrobienia tego ciasta nie potrzebujesz specjalistycznych umiejętności – wystarczy porządna dawka entuzjazmu i podstawowe składniki, które najprawdopodobniej i tak już masz w swojej kuchni. Spróbuj więc ciasto bananowe z kremem i zaskocz swoich bliskich tym wyjątkowym deserem.

Składniki:

  • Forma: 24×36 cm
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki przegotowanej wody i 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka wiórek kokosowych do dekoracji
  • Tłuszcz do formy
  • Kremy:
  • 2 galaretki cytrynowe, 1 wiśniowa
  • 1 kg bananów +2
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 3 jajka

Ciasto biszkoptowe z kremem bananowym – jak zrobić?

  1. Wykonanie:
    Jajka posolić, dodać cukier, ubić na puszystą masę, dodać olej, wodę, wymieszać. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą, dodawać porcjami do masy jajecznej, lekko mieszać. Blachę natłuścić, wylać ciasto. Piekarnik podgrzać do temp. 180 stopni, wstawić blachę z ciastem, piec około 40 minut na złoty kolor.
  2. Krem bananowy:
    1 kostkę masła, 1 szklankę cukru pudru, 3 żółtka – utrzeć na puszystą masę, następnie dodać zmiksowane banany(1 kg), 1 galaretkę cytrynową, rozpuszczoną w 1 szklance wody(gęstniejącą).
  3. Krem z białek:
    3 białka ubić z 1 szklanką cukru pudru, dodać 1 galaretkę – krzepnącą cytrynową rozpuszczoną w szklance wody. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 szklance wody, wystudzić.
  4. Ciasto przekroić na pół, wyłożyć krem bananowy, 1/3 kremu z białek, przykryć drugą połową ciasta, docisnąć. Na wierzch wyłożyć 2/3 kremu z białek rozsmarować. Banany(2 sztuki) pokroić w plasterki, wyłożyć na wierzch ciasta, lekko wcisnąć. Ciasto schłodzić w lodówce. Po zastygnięciu wierzch zalać galaretką czerwoną. Ponownie schłodzić, posypać dekoracyjnie wiórkami kokosowymi.

Ciasto biszkoptowe z kremem bananowym – dodatkowe informacje

1. Wierzch ciasta można dowolnie udekorować np. kolorową posypką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto biszkoptowe z jabłkami
Następny przepis: Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i ananasem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode