Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Uwielbiasz proste, lecz smakowite wypieki? To Ciasto biszkoptowe z jabłkami jest dla Ciebie! Idealne, gdy potrzebujesz szybkiego deseru, który zachwyci wszystkich. Ten przepis łączy klasyczne ciasto biszkoptowe z aromatycznymi jabłkami, tworząc niezwykle puszysty i smaczny wypiek. Świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju okazjach – zarówno codziennych, jak i tych bardziej uroczystych. To ciasto jest proste i tanie w przygotowaniu, a efekt końcowy zdecydowanie przewyższa oczekiwania. Smakuje jeszcze lepiej następnego dnia, kiedy biszkopt namoczy się sokiem z jabłek. Bez względu na okoliczności, ciasto biszkoptowe z jabłkami to zawsze doskonały wybór.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jabłek (ja dałam mniej, bo akurat tyle nie miałam)
  • cukier puder do posypania

Ciasto biszkoptowe z jabłkami – jak zrobić?

  1. 1.
    Białka ubi z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka nadal ubijać. Następnie dodać olej i mąkę z proszkiem do pieczenia – delikatnie wymieszać.
    Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. 2.
    Jabłka umyć, obrać i pokroić na cienkie kawałki. Powrzucać do ciasta.
    Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. 3.
    Po upieczeniu biszkopt z jabłkami odstawić do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem.
biszkopt z jabłkami

Porady – dodatkowe informacje

Jabłka można zastąpić innymi sezonowymi owocami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto biszkoptowe z galaretką i śmietaną śnieżką(duża blacha)
Następny przepis: Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kremem budyniowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode