Ciasto biszkoptowe z galaretką i śmietaną śnieżką(duża blacha)

Ciasto biszkoptowe z galaretką i śmietaną śnieżką(duża blacha)

Zapraszamy do wypróbowania niezwykle smakowitego przepisu na ciasto biszkoptowe z galaretką i śmietaną śnieżką. Ten słodki wypiek to idealna propozycja na rodzinne spotkania, imprezy okolicznościowe czy po prostu momenty, w których mamy ochotę na coś pysznego. Delikatny biszkopt, słodka galaretka i puszysta śmietana śnieżka tworzą niesamowite połączenie smaków, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i najmłodszym smakoszom. Ciasto, mimo iż wydaje się skomplikowane, jest stosunkowo proste w wykonaniu. Bez względu na okazję, biszkopt ze śnieżką i galaretką zawsze sprawdzi się jako deser!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej
  • 1 puszka brzoskwiń w puszce
  • 600 ml mleka
  • 3 opakowania śmietanki

Ciasto biszkoptowe z galaretką i śmietaną „śnieżką” (duża blacha) – jak zrobić?

  1. Galaretki rozpuszczamy w 2,5 szkl wrzącej wody i odstawiamy do stężenia.
  2. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na jednolitą masę.
  3. Proszek do pieczenia łączymy z mąką i przesiewamy do masy.
  4. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175C i pieczemy około 30-35 minut.
  6. Po ostudzeniu na biszkopcie układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką.
  7. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężeła.
  8. Po stężeniu galaretki przygotowujemy bitą śmietanę.
  9. Śmietanę Śnieżkę ubijamy z mlekiem i nakładamy na ciasto.
  10. Jeśli chcemy, możemy zrobić wzorek na śmietanie.
  11. Ponownie wstawiamy ciasto do lodówki.
  12. Wyjmujemy ciasto po minimum 30 minutach.

Słowa kluczowe: biszkopt ze śnieżką i galaretką

xxxx – dodatkowe informacje

Ciasto biszkoptowe z galaretką i śmietaną śnieżką(duża blacha)

Ciasto można również posypać startą czekoladą


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto biedronka
Następny przepis: Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode