Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kremem budyniowym

Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kremem budyniowym

Zapraszamy do spróbowania przepisu na niezwykle smaczne ciasto biszkoptowe z jabłkami i kremem budyniowym! To doskonała propozycja dla wielbicieli słodkości, którzy cenią sobie klasyczne połączenie jabłek i budyniu na delikatnym biszkopcie. Ciasto to sprawdzi się jako pyszny deser po rodzinnej kolacji albo przy kawie podczas popołudniowego spotkania z przyjaciółmi. Ten przepis na biszkopt z jabłkami i budyniem jest prosta alternatywa dla skomplikowanych deserów, a efekt końcowy na pewno zachwyci wszystkich słodkaśnych gości. Ten deser to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca w sobie kompozycję najlepszych smaków jesieni.

Składniki:

  • Składniki ciasto:
  • Forma: 20×34 cm
  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Sól do smaku
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie jabłkowe:
  • 1 kg jabłek winnych
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 2 łyżki cukru
  • Krem budyniowy:
  • 1 budyń waniliowy
  • ½ l mleka
  • 2 łyżki cukru
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • Papier do pieczenia
  • Polewa czekoladowa

Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kremem budyniowym – jak zrobić?

  1. Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier, ubić mikserem do białości aż cukier się rozpuści. Mąki, kakao, proszek do pieczenia, wymieszać. Porcjami dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Na koniec dodać olej, wymieszać. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni około 35 minut do suchego patyczka. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty.
  2. Jabłka obrać, pokroić na drobne kawałki, podlać 1 łyżką wody, podsmażyć, dodać cukier, galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia dodanych składników, wystudzić.
  3. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić pod przykryciem. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Porcjami dodawać wystudzony budyń, ucierać na jednolity krem. Na dolny placek położyć ½ kremu, następnie przestudzone jabłka. Drugi placek posmarować pozostałym kremem, przykryć placek z jabłkami, docisnąć. Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać wierzch ciasta, schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce.

Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kremem budyniowym – dodatkowe informacje

1. Zamiast polewy czekoladowej, można ciasto posypać cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto biszkoptowe z jabłkami
Następny przepis: Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i ananasem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode