Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i ananasem

Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i ananasem

Czy jest coś lepszego niż idealne połączenie lekkiego biszkoptu, kremowego budyniu i soczystego ananasa? Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i ananasem to przysmak, który zaskoczy niejednego łasucha. To doskonałe połączenie prostoty wykonania, delikatności biszkoptu, kremowości budyniu i tropikalnego akcentu w postaci ananasa stanowiącej nie tylko smakowity, ale też zdrowy dodatek. Składniki tego przepisu są łatwo dostępne, a efekt końcowy robi wrażenie zarówno na domowych imprezach, jak i przyjęciach uroczystych. Ciasta biszkoptowe przekładane są klasyką, a to jest interpretacją tej tradycji o egzotycznym akcencie.

Składniki:

  • Na biszkopty:
  • Biszkopty x 3:
  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na krem:
  • 500 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)
  • pół szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 puszka ananasa w syropie
  • Na polewę:
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody

Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i ananasem – jak zrobić?

  1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy. W ten sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.
  2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy dokładnie odsączone z syropu i pokrojone ananasy, dokładnie mieszamy łyżką.
  3. Przekładanie: Wystudzone biszkopty przekładamy kremem.
  4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewą smarujemy ciasto.
  5. Chłodzenie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin lub całą noc.
  6. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i ananasem – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Ciasto można pokroić na około 30 porcji.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto biszkoptowe z kremem bananowym
Następny przepis: Ciasto biszkoptowe z kremem i kolorowymi galaretkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode