Ciasto bez pieczenia z galaretką
Odkryj słodki świat wypieków, który nie wymaga ani grama mąki, ani chwili spędzonej przy piekarniku. Zaprezentuję Ci przepis na ciasto z galaretką bez pieczenia – niezwykle kolorową i smaczną propozycję, która zachwyci wszystkich miłośników lekkich deserów. Proste do zrobienia, a jednocześnie efektownie prezentujące się na stole, to ciasto idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęcia, spotkania z rodziną czy jako słodki dodatek do popołudniowej kawy. Przygotowanie tej delikatnej uczty jest czystą przyjemnością. Niezwykłe połączenie smaków i konsystencji sprawi, że ciasto z galaretką bez pieczenia stanie się Twoim ulubionym przepisem na deser.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 opakowania andrutów
- po 45 dag gotowych kremów czekoladowo-mlecznego i czekoladowego w słoiku
- 3 serki waniliowe (po 14 dag)
- 1/2 l śmietanki 30-procentowej
- cytrynowa galaretka
- owoce (np. ananas lub brzoskwinie z puszki, wiśnie z kompotu)
- galaretka o smaku owoców użytych do ciasta
Ciasto bez pieczenia z galaretką – jak zrobić?
- Andruty rozwałkowujemy na miazgę (najlepiej w opakowaniu). Wsypujemy do kremów. Mieszając, równomiernie rozprowadzamy je w kremie. Masę wkładamy do formy wyłożonej folią spożywczą (25×40 cm). Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
- Galaretki przygotowujemy osobno według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy galaretkę cytrynową i serki waniliowe. Mieszamy. Wylewamy na masę. Odstawiamy do stężenia.
- Owoce osączamy. Układamy na kremie cytrynowym. Zalewamy drugą tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki, aby stężała.
Ciasto bez pieczenia z galaretką – dodatkowe informacje
RADY Magdaleny Głodek
Ciasto należy przechowywać w lodówce. Latem najbardziej smakuje z porzeczkami i galaretką z owoców leśnych.