CIASTO BEZ JAJEK

CIASTO BEZ JAJEK

Czy poszukujesz pysznego przepisu na ciasto, które nie zawiera jajek? Może z różnych powodów – alergii, stylu życia wegańskiego, czy zwyczajnie chęci spróbowania czegoś nowego – szukasz idealnego przepisu na ciasto bez jajek. Nasza propozycja to proste ciasto z rabarbarem, które zaskoczy Cię swoim delikatnym, soczystym smakiem. Bez znaczenia, czy jesteś doświadczonym piekarzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem – to ciasto z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Prezentujemy Ci przepis na ciasto bez jajek, które jest nie tylko łatwe do wykonania, ale także niesamowicie smaczne.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • aromat waniliowy/cukier waniliowy
  • 1/2 kg dowolnych owoców (tu akurat rabarbar)

Ciasto bez jajek – jak zrobić?

  1. Składniki mokre z cukrem umieścić i wymieszać w jednej misce. W drugiej wymieszać składniki suche. Połączyć wszystko razem.
  2. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy (o wymiarach 23×36). Ułożyć owoce.
  3. Piec w temp. 180 st. C przez 40-50min do suchego patyczka.

Słowa kluczowe: przepis na ciasta bez jajek, ciasta bez jajek przepisy, proste ciasto bez jajek, ciasto z rabarbarem bez jajek

CIASTO BEZ JAJEK – dodatkowe informacje

* owoce równie dobrze można wymieszać z ciastem w misce i dopiero wylać na blaszkę

* podawać posypane cukrem pudrem


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z owocami leśnymi
Następny przepis: Ciasto z pierniczkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode