Ciasto bananowe z jabłkiem, orzechami i żurawiną

Ciasto bananowe z jabłkiem, orzechami i żurawiną

Otwórzmy nowy rozdział w książce kulinarnych odkryć i pozwólmy sobie na odrobinę egzotyki dzięki temu pysznemu przepisowi. Ciasto bananowe z jabłkiem, orzechami i żurawiną to inspirująca symfonia smaków, która urzeknie każdego wielbiciela niebanalnych połączeń. Przygotowanie tego deseru to prawdziwa uczta dla zmysłów. Składniki, które potrzebujesz, zapewne masz już w swojej kuchni, a ich połączenie przyniesie Ci niepowtarzalne doznania. A dzięki Thermomixowi, cały proces przygotowania będzie łatwy i przyjemny. Przygotuj się na słodką przygodę, która zaspokoi nie tylko Twój apetyt, ale także zaspokoi gotującego w Tobie kulinarne ambicje.

Składniki:

  • CIASTO
  • 2 szklanki mąki
  • 4 dojrzałe banany
  • 1 duże jabłko
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny
  • 130 g masła
  • 3 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • POLEWA
  • 100 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki masła
  • 6 łyżek mleka
  • płatki czekolady (do posypania)

Ciasto bananowe z jabłkiem, orzechami i żurawiną – jak zrobić?

  1. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Obrane banany rozgniatamy widelcem. Masło rozpuszczamy, delikatnie studzimy i dodajemy do niego miód i rozgniecione banany.
  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, cynamonem i wiórkami kokosowymi. Do suchych składników dodajemy kawałki jabłka, posiekane orzechy włoskie i żurawinę. Jajka ubijamy za pomocą miksera z cukrem trzcinowym oraz waniliowym. Zawartość łączymy z suchymi składnikami oraz bananami, miodem i masłem.
  3. Keksówkę o wymiarach 30 cm x 12 cm smarujemy masłem, oprószamy delikatnie bułką tartą i wlewamy do niej przygotowaną masę. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka).
  4. Gdy ciasto całkowicie ostygnie przygotowujemy polewę. Czekoladę dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na ciasto, posypujemy czekoladowymi płatkami i odstawiamy do stężenia. Smacznego!

Ciasto bananowe z jabłkiem, orzechami i żurawiną – dodatkowe informacje

Ciasto można udekorować także samym cukrem pudrem albo serwować w wersji bez słodkiej polewy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto bananowe - sposób na dojrzałe banany
Następny przepis: Ciasto bananowe na zimno

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode