Ciastka całuski

Ciastka całuski

Z przyjemnością przedstawiamy przepis na urocze ciasteczka o wdzięcznej nazwie „całuski”. Są to pyszne, kruche ciastka, które stopią się w Twojej ustach, pozostawiając na podniebieniu wyjątkowy smak. Stanowią idealne połączenie tradycyjnych składników i prostoty wykonania, a ich urok dodatkowo podkreśla fakt, że w kształcie przypominają nam małe buziaczki. Ciastka całuski to doskonała propozycja na każdą okazję – czy to spotkanie z przyjaciółmi, czy rodzinne uroczystości. Ten przepis na ciastka całuski z pewnością przyciągnie uwagę wszystkich łasuchów, którzy nie mogą się oprzeć słodkościom.

Składniki:

  • – 0,5 kg mąki (około 3 szklanki)
  • – 250 g masła roślinnego
  • – 3 łyżki śmietany kwaśnej
  • – 1 jajko
  • – około 1/3 szklanki maku
  • – około 1/3 szklanki cukru
  • – około 200 g marmolady

Ciastka całuski – jak zrobić?

  1. Z mąki, masła i śmietany zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i kieliszkiem wykrawamy kółka.
  2. Mak mieszamy z cukrem na talerzu. Jajko oddzielnie roztrzepujemy.
  3. Kółeczka z ciasta smarujemy z jednej strony jajkiem i następnie z tej samej strony maczamy w maku i cukrze.
  4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciastka po stronie bez maku i cukru.
  5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 25 minut.
  6. Po wystudzeniu nakładamy na jedno ciasto po gładkiej stronie ok. 0,5 łyżeczki marmolady i zlepiamy z drugim ciastkiem też gładką stroną.

Ciastka całuski – dodatkowe informacje

Wychodzi ok. 60 sztuk ciastek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciastka bez mąki i cukru
Następny przepis: Ciastka digestive

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode