Ciastka digestive

Ciastka digestive

„Ciastka Digestive to jedne z najpopularniejszych herbatników, które są znane i lubiane na całym świecie. Charakteryzują się swoim delikatnym, chrupkim smakiem i subtelnością. Ten przepis na ciastka Digestive od podstaw wykorzystuje je w nieco innym wymiarze – jako spód do palców lizać. To propozycja dla wszystkich tych, którzy uwielbiają eksperymentować w kuchni i szukać nowych smaków. Dzięki temu przepisowi ciastka Digestive zyskują drugie życie i stają się bazą do przygotowania niebywale smacznego deseru. Przekonaj się sam i zaskocz swoich bliźnich tym niebanalnym wyborem.”

Składniki:

  • 175 g mąki pszennej razowej
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g zmielonych płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 3-4 łyżki brązowego cukru

Ciastka digestive – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, a następnie zagnieść rękami do uzyskania jednolitej, zwartej masy.
  2. Ciasto rozwałkować na około 4-5 mm. Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wykrawać ciastka o średnicy 4-5 cm. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  3. Piec w 180st.C około 15 minut do zarumienienia.
  4. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia na kratce. Smacznego!

Ciastka digestive – dodatkowe informacje

1. Zamiast masła można użyć margaryny.

2. Cukier brązowy można zastąpić zwykłym.

3. Płatki owsiane najlepiej zmielić w malakserze lub w maszynce do mięsa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciastka całuski
Następny przepis: Ciastka francuskie z marmoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode