Ciastka bez mąki i cukru

Ciastka bez mąki i cukru

Ciastka bez mąki i cukru to doskonały przepis dla osób zmagających się z cukrzycą lub dla tych, którzy po prostu chcą zrezygnować ze zbędnych kalorii. Uzyskuje się je dzięki użyciu zaskakujących, ale zdrowych składników, takich jak banany, orzechy czy masło orzechowe. Ten przepis daje ci pełną swobodę eksperymentowania z różnymi dodatkami, co pozwala dostosować ciastka do indywidualnych preferencji smakowych. Ciastka te są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim smaczne, a ich przygotowanie jest naprawdę proste, co na pewno ucieszy każdego początkującego kucharza. Znajdźcie Ciastka bez mąki i cukru w kategorii ciastka dla cukrzyków.

Składniki:

  • Około 20 sztuk
  • 1,5 szklanki gęstego musu jabłkowego
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki otrąb pszennych
  • 0,5 szklanki otrąb granulowanych (np. jabłkowych)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • Garść rodzynek
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Ciastka bez mąki i cukru – jak zrobić?

  1. Ciastka bez mąki i cukru- dla diabetyków Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy razem do połączenia wszystkich składników. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dokładamy otrąb lub mielonych orzechów. Odrywamy kawałki ciasta i w dłoniach toczymy kulki o średnicy około 4 cm. Spłaszczamy je i układamy na przygotowanej blaszce. Ciasta pieczemy w 180°C około 20 minut.

Ciastka bez mąki i cukru – dodatkowe informacje

Oczywiście można dodać do ciastek cukier, ale jeśli użyjemy słodkich jabłek nie ma takiej potrzeby


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciastka bakaliowe z płatkami owsianymi
Następny przepis: Ciastka bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode