Ciastka całuski
Z przyjemnością przedstawiamy przepis na urocze ciasteczka o wdzięcznej nazwie „całuski”. Są to pyszne, kruche ciastka, które stopią się w Twojej ustach, pozostawiając na podniebieniu wyjątkowy smak. Stanowią idealne połączenie tradycyjnych składników i prostoty wykonania, a ich urok dodatkowo podkreśla fakt, że w kształcie przypominają nam małe buziaczki. Ciastka całuski to doskonała propozycja na każdą okazję – czy to spotkanie z przyjaciółmi, czy rodzinne uroczystości. Ten przepis na ciastka całuski z pewnością przyciągnie uwagę wszystkich łasuchów, którzy nie mogą się oprzeć słodkościom.
Piotr Zieliński
Składniki:
- – 0,5 kg mąki (około 3 szklanki)
- – 250 g masła roślinnego
- – 3 łyżki śmietany kwaśnej
- – 1 jajko
- – około 1/3 szklanki maku
- – około 1/3 szklanki cukru
- – około 200 g marmolady
Ciastka całuski – jak zrobić?
- Z mąki, masła i śmietany zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i kieliszkiem wykrawamy kółka.
- Mak mieszamy z cukrem na talerzu. Jajko oddzielnie roztrzepujemy.
- Kółeczka z ciasta smarujemy z jednej strony jajkiem i następnie z tej samej strony maczamy w maku i cukrze.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciastka po stronie bez maku i cukru.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 25 minut.
- Po wystudzeniu nakładamy na jedno ciasto po gładkiej stronie ok. 0,5 łyżeczki marmolady i zlepiamy z drugim ciastkiem też gładką stroną.
Ciastka całuski – dodatkowe informacje
Wychodzi ok. 60 sztuk ciastek.