Ciasteczka owsiane na oleju kokosowym
Zapraszam do odkrycia smaku ciasteczek owsianych na oleju kokosowym. Te małe pyszności, które są jednym z najzdrowszych wyborów wśród słodkości, swoim kokosowym aromatem przeniosą Cię w egzotyczne klimaty. Dodatek oleju kokosowego nie tylko wzbogaca smak, ale także dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak zdrowe tłuszcze i białko. Ciasteczka owsiane z olejem kokosowym to znakomita alternatywa dla tradycyjnych wypieków – dzięki zawartości owoców suszonych czy orzechów stają się prawdziwie sycącym przysmakiem. Czy można sobie wyobrazić lepszy sposób na zbalansowane zaspokojenie słodkiego smaku?
admin
Składniki:
- 400 gram płatków owsianych górskich
- 100 gram otrębów owsianych lub innych
- 3/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego)
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu
- 1 i 1/2 szklanki rodzynek
- 1 banan
Ciasteczka owsiane na oleju kokosowym – jak zrobić?
- Wsyp płatki owsiane i otręby do miski i zblenduj ale niezbyt dokładnie. Dzięki temu, ciasto będzie się łatwiej formować, tak jak wtedy gdybyśmy dodali mąki. Wsyp rodzinki lub inne bakalie.
- W osobnym naczyniu zblenduj banana, roztopiony olej kokosowy, jajka oraz miód. Wymieszaj z suchymi składnikami.
- Z ciasta formuj kulki a następnie rozpłaszczaj je dłonią. Jeśli masa się trudno lepi dodaj trochę wody.
- Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180C przez ok. 20 min.
Ciasteczka owsiane na oleju kokosowym – dodatkowe informacje
W ciasteczkach sprawdzą się dowolne bakalie. Można również zrezygnować z miodu – rodzynki oraz banan zapewnią wystarczająca słodycz ciasteczkom.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasteczka owsiane jak z cukierni SOWA
Następny przepis: Ciasteczka owsiane z bananem i czekoladą (bez jajek i mąki)