Ciasteczka owsiane na oleju kokosowym

Ciasteczka owsiane na oleju kokosowym

Zapraszam do odkrycia smaku ciasteczek owsianych na oleju kokosowym. Te małe pyszności, które są jednym z najzdrowszych wyborów wśród słodkości, swoim kokosowym aromatem przeniosą Cię w egzotyczne klimaty. Dodatek oleju kokosowego nie tylko wzbogaca smak, ale także dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak zdrowe tłuszcze i białko. Ciasteczka owsiane z olejem kokosowym to znakomita alternatywa dla tradycyjnych wypieków – dzięki zawartości owoców suszonych czy orzechów stają się prawdziwie sycącym przysmakiem. Czy można sobie wyobrazić lepszy sposób na zbalansowane zaspokojenie słodkiego smaku?

Składniki:

  • 400 gram płatków owsianych górskich
  • 100 gram otrębów owsianych lub innych
  • 3/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 1 i 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 banan

Ciasteczka owsiane na oleju kokosowym – jak zrobić?

  1. Wsyp płatki owsiane i otręby do miski i zblenduj ale niezbyt dokładnie. Dzięki temu, ciasto będzie się łatwiej formować, tak jak wtedy gdybyśmy dodali mąki. Wsyp rodzinki lub inne bakalie.
  2. W osobnym naczyniu zblenduj banana, roztopiony olej kokosowy, jajka oraz miód. Wymieszaj z suchymi składnikami.
  3. Z ciasta formuj kulki a następnie rozpłaszczaj je dłonią. Jeśli masa się trudno lepi dodaj trochę wody.
  4. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180C przez ok. 20 min.

Ciasteczka owsiane na oleju kokosowym – dodatkowe informacje

W ciasteczkach sprawdzą się dowolne bakalie. Można również zrezygnować z miodu – rodzynki oraz banan zapewnią wystarczająca słodycz ciasteczkom.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasteczka owsiane jak z cukierni SOWA
Następny przepis: Ciasteczka owsiane z bananem i czekoladą (bez jajek i mąki)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode