CIASTECZKA AMARETTI

CIASTECZKA AMARETTI

Pragniesz podnieść rąbek tajemnicy włoskich słodkości i spróbować czegoś nowego? Doskonale trafiłeś! Mam dla Ciebie przepis na tradycyjne włoskie ciasteczka amaretti. Skąpane w kojące aromaty migdałów, słodkości cukru i delikatnej goryczki migdałów gorzkich, te ciasteczka to prawdziwa gratka dla podniebienia. Znane i kochane na całym świecie, zdobyły serca smakoszy delikatną konsystencją i wyjątkowym smakiem. Teraz Ty też możesz odtworzyć ten przepis w swojej kuchni – niezależnie od tego, czy jesteś amatorem czy doświadczonym cukiernikiem. Oto lista składników, które mają wykorzystane w tych niepowtarzalnych ciasteczkach.

Składniki:

  • na około 60 ciasteczek:
  • 400 g migdałów bez skórki
  • 100 g migdałów ze skórką
  • 500 g cukru
  • 3 białka
  • szczypta soli

Ciasteczka amaretti – jak zrobić?

  1. Migdały z cukrem zmiksuj bardzo drobno rozdrabniaczem (musi powstać „mąka”).
  2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  3. Do ubitych białek dodaj zmiksowane z cukrem migdały i delikatnie wymieszaj.
  4. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem.
  5. Zwilżonymi wodą dłońmi formuj z ciasta kuleczki o wielkości małego orzecha i układaj na blaszce. Teraz każdą z kuleczek delikatnie spłaszcz dłonią.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 130°C przez ok. 15 minut. Upieczone amaretti wystudź na kratce.
    Buon Appetito!

Porady – dodatkowe informacje

Jeśli kupisz ciasteczka amaretti przepis migdały w skórce, zalej je wrzątkiem, pozostaw na kilka minut, po czym obierz ze skórki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasteczka aksamitki
Następny przepis: CIASTECZKA BRZOSKWINIE (BISCOTTI PESCHE)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode